Чернівецький погляд на Грецію, де Боги пішки ходять

Чернівецький погляд на Грецію, де Боги пішки ходять \”Час\” продовжує знайомити читачів з Грецією. Шеф-редактор Петро Кобевко розкаже про Олімпію та інші цікавинки.

Боги створили Грецію для себе. Це потім тут поселилися люди. Країна має настільки сприятливий клімат і рельєф, що навіть хвороби тут не беруть людей. А коли хтось помирає до 80 років, то його оплакують, вважаючи, що людина померла молодою. Тут дозрівають різні овочі і фрукти в один час. Збирають врожай полуниць разом з врожаєм кавунів, картоплі, баклажанів та іншої городини. Тут помаранчі дозрівають разом з черешнями. Врожаї можна збирати впродовж всього року. Щоправда, у сільському господарстві останнім часом греки використовують працю нелегалів з Азії. Багато тут пакистанців, які працюють на полях і у теплицях.

То є хибна думка, що у Греції якась дуже велика криза. І вона сприяє різним соціальним потрясінням. Насправді криза хіба що у головах окремої частина суспільства. Хоча й не дуже малої. Зокрема, державних службовців. Вони собі хочуть залишити пільги, яких не має жодна країна ЄС. Тож і страйкують, і мітингують. А вся Греція працює, розвивається. Тому люди й їдуть з усіх країн сюди на працю. Чимало там і українців, які працюють у сфері обслуговування.

Саме багатьох наших земляків можна зустріти у маленькому селищі (чи селі, чи містечку) Олімпія. Тут проживає не більше 3 тисяч людей. А воно відоме у всьому світі. Саме в Олімпії започатковані Олімпійські ігри ще задовго до нашої ери – у 776 році. Олімпія ніколи не була містом. Тут жили жерці і розміщувались храми Зевса, Гери. Тут творив свої шедеври великий скульптор Фідій. Саме тут була статуя Зевса Олімпійського, яка входила до 7 чудес світу. Де вона поділася – невідомо. А колони і місце збереглися. Як і збереглися колони гімнасій різних храмів і сам стадіон, де кожних 4 роки проводилися Олімпійські ігри.

Тоді зупинялися будь-які війни у Грецькому світі. А далеко на підступах до Олімпії воїни залишали зброю. І йшли до цього священного місця зі світлими намірами та спортивною злістю.

Недалеко від храму Гери є місце, яке відоме кожному спортсмену древнього і сучасного світу. Колись там був жертовник. А нині кожних 4 роки тут від променів сонця запалюється Олімпійський вогонь, який несуть через країни і континенти до того місця, де проходитимуть ігри. Далі вхід на стадіон. Він невеликий. Тільки дивуєшся, як там можна поміститися десяткам тисяч людей. Але ж так було!

До відома туристів: на території Олімпії не дозволено підбирати з землі жодного камінця. За цим ретельно слідкують охоронці.

Напевне всі, хто вперше в Греції, зі здивуванням дізнаються, що легендарна Олімпія розташована не біля підніжжя гори Олімп, а на північно-західній частині півострова Пелопонес.

Є у Греції навіть свої гірськолижні курорти. Коли піднятися у гори на висоту трохи більше кілометра, потрапляєш у містечко Коловрат, де можна займатися гірськолижним спортом. Там сніги лежать до середини травня від листопада. Спустишся з гори і потрапляєш на курорт морський. А ще навколо багато православних монастирів. Греція – православна країна. І тут релігія невіддільна від держави. Тому біля храмів завжди майорять державні прапори.
Найбільший грецький прапор на Афінському акрополі. Звідси, як на долоні, видно всі Афіни. Це місто, де проживає половина жителів Греції. На акрополі збереглися рештки храмів Стародавньої Греції і театр. За різних правителів і завойовників тут зводилися і християнські храми, і мусульманські мечеті. Та вони не витримали випробувань історії і часу. Вони зникли, а Стародавня Греція живе.

І її треба бачити, аби відчути та зрозуміти.

Петро Кобевко

Україна-Греція

peredplata