Роман Кожелянка поставлять у Чернівецькому драмтеатрі

Роман Кожелянка поставлять у Чернівецькому драмтеатрі\”Срібний павук\” Василя Кожелянка оживе на сцені муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської. Глядач побачить особливе життя, альтернативну історію Чернівців 1939-го року. Постановка цінна і тим, що книгу письменника наразі придбати неможливо.

Уже після новорічних свят режесир-постановник вистави Людмила Скрипка візьметься за роботу. Наразі над інсценізацією роману працює відомий український драматург Неда Неждана.

Тим часом, і у театрі, і у книгарнях, і родичі письменника наголошують на тому, що придбати книгу у Чернівцях – нереально. Хоча читачі вишукують її майже щодня.

– Це дуже серйозна робота. Чернівчанам це буде цікаво, – зауважує режисер Людмила Скрипка. – Той, хто знає роман, дуже зацікавиться його постановкою. Хто не знає, той відкриє Чернівці, життя Буковини 39-го року та повоєнного часу з нового боку. Мені би хотілося, щоби після вистави чернівчани по-іншому подивилися на своє місто. І щоби ми згадали колишніх городян, чим відрізняємося від них…

– Зауважу, що книгу просто неможливо дістати у Чернівцях, її мало навіть у бібілотеках, – наголошує Людмила Іванівна (театрові довелося взяли книгу у користувння у родичів письменника – автор). – Дуже шкода… Коли говорять про Кожелянка, хочеться, щоби любов до нього була підтверджена практично. Щоби це були не просто слова люові, а щоби перевидавали книги. Більше популяризували їх.

– Найчастіше з раніше виданих книг Кожелянка найчастіше запитують про \”Срібного павука\” та про \”Дефіляду у Москві\” (видання \”Кальварія\”). Навіть театрові довелося віддати свою особисту книгу, – зауважує племінниця Василя Кожелянка, працівник магазину \”Букініст\” Ірина СИМАНЧУК. – Роман – це хитросплетіння авторського бачення історії на фоні любовного трикутника. Вважаю, що роман треба перевидати! Адже про роман у книгарні запитують майже щодня! Більше того, у романі у найманших деталях відтворена документальна історія міста – пишучи роман, дядько багато працював з відомим істориком Олександром Масан. Вважаю, що у чернівецьких книгарнях така книга просто повинна бути!
Джерело МБ

Довідка

\”Срібний павук\” — роман письменника Василя Кожелянка, вперше опублікований у видавництві \”Кальварія\” 2004 року. Це роман, в якому іронічне поєднання найдрібніших подробиць життя передвоєнних Чернівців 1939-го року і придуманих історій служать лаштунками для пригодницької інтриги. Містифікація, іронія, побутові подробиці, романтичні і гумористичні діалоги – все це на історичному тлі.
Роман прикрашений своєрідним гумором, соковитою буковинською говіркою та перепитіями любовного трикутника.
За сюжетом, велику частину часу чернівецькі детективи Кароль та Гельмут проводять у ресторанах, ганяються за бандитами або… у душевних муках від нерозділеного кохання. Хоча саме ця безнадійна закоханість у красуню Марію дарує їм різні пригоди…

Цікаво

В Інтернеті можна придбати уадіо-книгу \”Срібний павук\”

peredplata