В Чернівцях відбудуться Дні Бруно Шульца

21-24 жовтня 2013 року в Чернівцях відбудеться чотириденне літературно-мистецьке дійство, присвячене одному з найвидатніших польських письменників ХХ століття Бруно Шульцу (1892-1942), який народився, провів усе життя і загинув у Дрогобичі.
У рамках Днів Шульца – лекції, презентації українських перекладів творів автора, документальний та художній фільми, театральний перформанс, відео-арт, спектакль за мотивами творчості письменника тощо.

За словами координатора проекту Олександра Бойченка, «ідея провести Дні Шульца в нашому місті виникла у директора Польського Інституту Книги Гжегожа Гаудена. Потім її підтримала голова благодійного фонду «Музей та Фестиваль Бруно Шульца» Віра Меньок із Дрогобича. А оскільки це мої давні приятелі, то мені залишалося тільки погодитися і взяти на себе координацію.

Чернівці та Дрогобич – типологічно подібні міста, які колись належали до спільного європейського культурного простору, так само, як тепер належать до спільного безкультурного. І Чернівці, і Дрогобич дали світові принаймні по одному беззаперечному генію: у нас народився Пауль Целан, у них – Бруно Шульц.

Саме з цими іменами наші міста у світі й асоціюються. Зрештою, в обох містах відбуваються до певної міри подібні заходи: у нас – міжнародний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ, у них – міжнародний Фестиваль Бруно Шульца. Настав час їздити одні до одних у гості та обмінюватися досвідом».
Участь у Днях Бруно Шульца візьмуть польські та українські літературознавці, перекладачі, письменники, критики – Єжи Яжембський, Ґжеґож Юзефчук, Юрій Андрухович, Андрій Павлишин, Віра Меньок, Олександр Бойченко, Тарас Прохасько, Андрій Бондар, Андрій Любка, а також дрогобицький Театр «Альтер».

peredplata