У Києві відбулась виставка всесвітньовідомого буковинця

ПАТ «Чернівцігаз» в партнерстві з Чернівецьким відділенням Українського фонду культури представили виставку творів відомого французького художника, буковинця Темістокля Вірсти, що була приурочена 90-літтю митця. Окрім виставки публіці продемонстрували документальний фільм про життя та творчий шлях художника.

Виставка проходила у виставковому залі Національної академії мистецтв України (НАМУ) в місті Київ. В її відкриті взяли участь Президент НАМУ Андрій Чебикін, відомі вітчизняні художники, мистецтвознавці, студенти. На урочистостях також була присутня дружина художника – Орися Вірста, яка спеціально для участі у церемонії прилетіла з Франції. Разом з собою вона привезла 6 робіт майстра. Дані роботи раніше не були відомі українським шанувальникам таланта Вірсти. В цілому публіці було представлено 26 полотен. Переважна більшість робіт належать фонду Чернівецького художнього музею, що раніше були передані йому митцем.

Під час відкриття експозиції, публіці також було представлено документальний фільм про долю відомого буковинця, який з часом буде перекладений та озвучений французькою мовою для його презентації у Франції. ПАТ «Чернівцігаз» взяв на себе зобов’язання виступити партнером та фінансово допомогти реалізувати даний проект.

«Долучитися до вшанування та популяризації творчості нашого знаного земляка є для нашої компанії великою честю. Ми чудово розуміємо, що зараз ситуація в країні є вкрай складною, в тому числі й в економічному плані. На жаль в цьому сенсі культура та мистецтво є особливо незахищеними. ПАТ «Чернівцігаз» є невід’ємною частиною Буковини, передусім її економіки. Але так чи інакше ми пов’язані з усіма процесами, що відбуваються в нашому регіоні. Отже ми вирішили, що підтримка культури та мистецтва має стати частиною тієї соціальної відповідальності, яку наша компанія готова взяти на себе» – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Нагадаємо, що це вже другий проект, який реалізується у партнерстві між ПАТ «Чернівцігаз» та Чернівецьким відділенням Українського фонду культури. Нещодавно в рамках національної програми «Нові імена – 2014» молоді буковинські митці, переможці регіонального етапу програми, отримали від ПАТ «Чернівцігаз» разові стипендії. В подальшому молодь зможе розраховувати на допомогу газовиків в представлені своїх талантів на фінальній частині конкурсу, що пройде восени цього року в Києві.

ДОВІДКА : Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,58 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 500 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 224 тисячі сімей Чернівецької області та 4 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2013 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 34,9 млн. грн.

Короткі відомості про художника: Темістокль Вірста – відомий французький художник, представник 3-ї хвилі Паризької школи. Родом з невеликого буковинського села Іспас, що у Вижницькому районі Чернівецької області. Він покинув Україну 17-річним юнаком, коли почалася Друга світова війна. Доля занесла його у Францію. З 1950-го року він мешкає у Парижі. Малярські твори Т. Вірста виставлялися у найвідоміших галереях Парижу, Ніцци, Мілану, Лондону, Копенгагену, Торонто, Детройту, Нью-Йорку. Традиційно у відкритті виставок робіт Т. Вірсти брали участь відомі митці, а також представники урядів та королівських сімей. Самий художник товаришував з Пікассо, Матісом, Коко Шанель. Нагороджений. найвищими орденами Президента Франції за внесок у розвиток культури та мистецтва. Т. Вірста є яскравим представником double culture. Він ніколи не забував свого походження і з гордістю констатує: «Я — француз, але завжди залишався українцем!»

peredplata