Про пам’ятник Пієта у Чернівцях

У структурних підрозділах міської ради продовжується вивчення бібліографічних даних та наукові дослідження встановлення пам’ятників на головних площах міста. З метою встановлення історичної справедливості та можливості відновлення пам’ятника Пієті на Центральній площі робочою групою обстежено дуже схожий на оригінальний пам’ятник, розташований на християнському кладовищі в Садгорі. Повідомляє прес-служба міської ради.

З літературних джерел відомо, що у 1827 році на площі було встановлено пам’ятник Богоматері (яку називали Пієтою) за кошти міщанина Лазаря Михаловича. Пієта був першим монументальним релігійним пам’ятником, встановленим у місті.

У 1927 році на місці знесеної Пієти з нагоди приєднання Буковини до Румунського королівства було урочисто відкрито пам’ятник «Возз’єднання». В подальшому на цоколі румунського пам’ятника на знак встановлення більшовицької влади у Північній Буковині влітку 1940 року було споруджено «Червону зірку». У жовтні 1951 року його змінив пам’ятник Леніну, який простояв до 6 вересня 1991 року.

За часи незалежності України в північній частині Центральної площі встановлено пам’ятник Тарасові Шевченку, проте містобудівне та монументальне оформлення головної площі Чернівців не завершене.

Наразі благодійним фондом “Карітас Буковини” оголошено архітектурний конкурс на кращу пропозицію відновлення пам’ятника Пієта на честь Героїв Небесної сотні.

peredplata