Чи бути у Чернівцях мистецькому центру імені Івана Миколайчука?

Питання подальшої долі занедбаного нині кінотеатру імені нашого славетного земляка, генія українського кіно Івана Миколайчука не знаходить вирішення упродовж тривалого часу.

Чи бути у Чернівцях мистецькому центру імені Івана Миколайчука?

Днями у Чернівцях відбулося чергове його обговорення та пошук оптимального виходу із критичної ситуації, в яку потрапив колишній заклад культури. Адже за останній рік він уже перетворився на притулок для безхатьків. Митці, архітектори, чиновники, підприємці та небайдужі чернівчани розглянули варіанти реконструкції будівлі та створення на її базі мистецького комплексу. Серед ідей – купольний кінотеатр, сучасна виставкова зала та музей відомого буковинця.

За словами чернівецького міського голови Олексія Каспрука, кошти на реконструкцію колишнього кінотеатру були передбачені у міському бюджеті ще у 2010 році. На початку 2011-го розроблено проект, проведено тендер і навіть приступив до виконання робіт підрядник. Але зі зміною влади кошти, призначені для цієї справи, були перенаправлені. Нині ж волонтери самі взялися за відбудову мистецького центру.
— Хочеться, аби це був сучасний комплекс, — сказав Олексій Каспрук. — Як будівельник розумію, що за одні й ті ж гроші можна побудувати типовий будинок культури, а можна підійти по-іншому – залучити творчих людей, які облаштують сучасний європейський центр, де чернівчани матимуть можливість культурно розвиватися.

На думку письменниці Лесі Воронюк, такий центр має відновити культурне виховання на Буковині.
— Війна, яка нагрянула сьогодні на нашу країну, відбувається не в останню чергу через занепад культури. В Україні тривалий час не виховувались належним чином громадяни держави. Якби ми відчували відповідальність за свою країну, то змогли би зберегти цілісність. Тому відновлення кінотеатру Миколайчука – це не просто відновлення будівлі, а побудова культурної концепції Чернівців, якої у нас, на жаль, немає, — зазначила письменниця.

Щодо наповнення культурного центру, то тут погляди митців розійшлися. Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук, котрий зняв відомий в Україні документальний фільм «Красна Маланка», вважає, що мистецький центр потрібно осучаснити, а не робити з нього чергову «шароварщину»:
— Треба відійти від поетичного кіно, дозволити сучасним українським режисерам творити щось своє, — сказав пан Дмитро. – Це має бути центр, який приваблюватиме людей не архітектурою, а подіями. Не потрібно там магазинів, кафе, ярмарків.
Окрім того, на думку режисера, майбутній культурний центр має спеціалізуватися суто на візуальному мистецтві. Не варто об’єднувати в одному приміщенні різні види мистецтва.

Письменник Анатолій Томків натомість зазначив, що традиції та постать Івана Миколайчука при розробці проекту мають бути центральними.
— Доба «Птаха…», «Рути» і «Водограю» — це покоління, яке саме себе ідентифікувало в радянські часи. І ця ідея самоідентифікації має бути закладена в цьому проекті, бо вона високопатріотична. Треба зробити так, щоби Іванів птах стояв там, біля цього кінотеатру.
Письменник каже, що не захоплюватись Івановою геніальністю неможливо. Адже режисер вже тоді дивився у майбутнє.
— Згадайте епізод фільму «Білий птах з чорною ознакою», коли радянська армія переходить Черемош: камера повертає вбік, на берег, і маленька гуцулочка гойдається на гілці. І плює в бік тих, хто прийшов. Де я тоді думав, що бачитиму таке сьогодні в реальності? — дивується Анатолій Томків.

Думки, що в новому мистецькому центрі обов’язково має бути музей Миколайчука, дотримується завідуюча науково-методичним відділом Чернівецького краєзнавчого музею Євдокія Антонюк-Гаврищук:
— Іван Миколайчук в культурному середовищі області відсутній. Ми ним захоплюємося, говоримо про нього, але його на Буковині немає. В Чорториї є хатина і побутові речі. Але це не показує всього Миколайчука. Має бути такий музей, де би ми побачили цього актора у повний зріст з його голосом, з його пластикою, людину, яка створила цілу епоху.
Пані Євдокія зазначає, що іноземці часто цікавляться життям і творчістю Миколайчука. Проте у Чернівецькому краєзнавчому музеї узагалі відсутня будь-яка інформація про геніального буковинця.

Звучали на обговоренні й інші цікаві ідеї. Зокрема, висловлено пропозицію обладнати на першому поверсі кінозалу для показу класичних фільмів, а також простір Миколайчука, себто музей, кімнату із речами, пов’язаними з іменем великого митця. Другий поверх відвести під велику сучасну галерею, виставкову залу. Адже нині у Чернівцях для виставок використовують лише «Вернісаж». Така виставкова зала мусить відповідати всім європейським нормам, де можна було б показувати сучасне мистецтво. Третій поверх віддати під буковинські майстерні, де могли би працювати митці – гончарі, різьбярі. Також там можна розмістити арт-кафе, книжкові магазини або ж простір творчого часу. На четвертому поверсі обладнати купольний кінотеатр (на кшталт київської «Атмосфери») – де можна дивитися фільми, котрі транслюються просто на стелю.

Окрім того, чернівчани зауважили, що добре було б обладнати тут дитячі кімнати, а також простір для людей з обмеженими можливостями.
Загалом митці зійшлися на думці, що влаштування тільки кінотеатру тут мало. Потрібно створити великий мистецький центр, причому не реконструюючи наявну споруду, а звівши нову. І на базі такого центру в майбутньому можна буде відновити кінофестиваль «Кіноетніка».

Також одностайно митці підтримали ідею закриття нічного клубу «Торнадо», розташованого по сусідству з кінотеатром.
За однією з пропозицій, допоки розроблятиметься проект, можна тимчасово використовувати приміщення кінотеатру для художніх інсталяцій. Зокрема, журналіст Вадим Пелех запропонував зібратися громадою і зробити прибирання у занедбаній споруді. Після цього, на його думку, там навіть можна провести фестиваль короткометражок «Відкрита ніч».

Проте чиновники радять не поспішати. Адже спочатку потрібно провести технічне обстеження будівлі, її фундаменту, врахувати технічну спроможність споруди. Лише після цього стане відомо, чи можна реконструювати кінотеатр і робити будь-які надбудови. Головний архітектор Чернівців Сергій Гомонович запропонував створити робочу комісію, що збиратиме всі запропоновані ідеї, і відібрані з них згодом будуть закладені в умови конкурсу проектів реконструкції кінотеатру.

Долучитися до обговорення проекту можна й зараз. Зробити це можна на сторінці чернівецького міського голови у соціальній мережі Facebook.

Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata