ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ ТЕЛЕБАЧЕННЮ – 50

ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ ТЕЛЕБАЧЕННЮ – 50Ось такої осінньої пори 50 років тому вийшла в ефір перша передача Чернівецького державного телебачення. Так починалась нова ера інформаційного впливу на серця і душі людей.
Як і в минулому так і в майбутньому ТБ було, є і залишається літописом краю, обличчям епохи.
Ми запросили до розмови Генерального директора Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії Любов Олексіївну Годнюк, для якої телебачення стало високою любов’ю і сенсом життя.

– Я вважаю, що це – визначна подія і для Буковини, і для України, для кожної людини – говорить Любов Олексіївна. – Сьогодні нас бачить світ завдяки мережі Он-лайн, Інтернет-мережі, і я вважаю, що саме за Інтернет- мовленням майбутнє.

Історія телебачення Буковини – це уже і частинка мого життя, адже немало-небагато, – 15 років великої роботи серця і душі віддала улюбленій справі.
Для мене історія знайомства з нашим телебаченням розпочалась з такої приємної особистості – мого вчителя – Юрія Георгійовича Терона. Мене зустріли дуже гарні люди, справжні фахівці своєї справи. Це режисер Михайло Милашенко, телеоператор Олександр Якименко. Диктор Олександра Боровкова – взірець вишуканості, самоорганізації, самодисципліни, прекрасний знавець української мови. Олександр Боровков – незамінимий технічний фахівець, людина, яка стояла біля витоків Чернівецького телебачення і радіо. Євген Давидов – головний оператор, який створив справжню Чернівецьку школу операторського мистецтва. Особливо хочу подякувати Аркадієві Григоровичу Казимирському, тоді Генеральному директору Чернівецької ОДТРК, який дав мені шанс спробувати себе в питаннях орга-нізації та процесах творення майбутнього телебачення. Телебачення – це стиль життя, – це дім, це не місце роботи. Це великий творчий колектив, який, залишаючись за кадром і формуючи телевізійний продукт, створює відповідний настрій людям.

– Любов Олексіївно, сьогодні рейтинг Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії є одним з найвищих серед державних телерадіокомпаній України. Що є складовою такого успіху?

– Успіх – це взаєморозуміння. Сьогодні є розуміння Державного комітету телебачення і радіомовлення України, є наше розуміння вимог, поставлених комітетом, є розуміння обласної державної адміністрації та обласної ради. Сьогодні ставляться чіткі завдання: створити найкращий телевізійний канал на теренах Буковини. За фінансово-економічними показниками, за перемогами в державних телерадіофорумах, за певними показниками висвітлення державної політики ми визнані однією з кращих телерадіокомпаній держави.

– Ви недавно повернулись з найпрестижнішого за своїм професіоналізмом Всеукраїнського конкурсу «Калинові острови», в якому брало участь багато мовників державних і приватних. Яку оцінку здобули наші телепрограми?

– 16 Всеукраїнський фестиваль телевізійних і радіопрограм «Калинові острови» був для нас щедрим на перемоги. Дипломом лауреата першої премії в номінації «Краща операторська робота» вперше за 50-тирічну історію Чернівецького радіо і телебачення була відзначена творча робота операторів: оператора-постановника Віктора Верхоляка, оператора Віталія Семенюка за створення програми «Солов’їна пісня» – про нашого соловейка Назарія Яремчука. Автор – Світлана Новицька. Дипломом лауреата першої премії у номінації «Приз глядацьких симпатій» теж нагороджений наш творчий колектив за програму «Хроніки Хотинської битви» – до 390-ї річниці перемоги в Хотинській війні. Автори – Світлана Новицька, Галина Комерзан, Валентина Бондар, оператори Віктор Верхоляк, Руслан Коков, Віталій Семенюк, звукорежисер Наталія Кучерян, інженери відеомонтажу Олександр Боклач, Арнольд Шрам.
Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олександр Курдінович високо оцінив роботу Чернівецького державного телебачення. Я вважаю, що це – заслуга всього нашого колективу, можна сказати, навіть багатьох поколінь телевізійників.

– Любов Олексіївно, ви належите до тих керівників, які працюють на перспективу, на випередження часу. Отож, яким ви бачите завтрашній день Чернівецького державного телебачення?

– Сьогодні ми маємо 24 години безперебійного ефіру. Надзвичайно важко і складно колективом, який робив чотири години продукту, зробити 24. Надзвичайно складно видати в ефір, складно технічно оснастити. Але сьогодні це зроблено. На сьогодні ми покриваємо цифровим сигналом дві зони. Це міста Чернівці та Новодністровськ з прилеглими територіями. Ми єдина телекомпанія в області, яка має дві цифрові ліцензії на покриття сигналом цих територій. Всі інші телерадіокомпанії, на сьогодні діючі, таких ліцензій не мають. Ми працюємо над розширенням телевізійного сигналу на місто Хотин, деякі населені пункти Івано-Франківської області. Цифрове телебачення – це зовсім інша якість телебачення. Тому наше завдання – створити всі умови, щоб люди мали можливість бачити якісне державне телебачення впродовж 24 годин на добу.

– Золотий ювілей Чернівецького обласного державного телебачення, безумовно, значна подія для Буковини і буковинців. Оскільки наш телеканал родинний, то і свято, як ви уже сказали, будемо відзначати усією великою дружною буковинською родиною.

– Ми спланували низку заходів на відзначення святкової дати. Поіменно згадали усіх ветеранів телебачення, яких уже немає поряд. Поклали квіти на їхні могили, відслужили панахиду на їхню честь. Заклали пам’ятний сквер на честь 50-річчя Чернівецького державного телебачення. Цікавою була зустріч зі студентами та викладачами Чернівецького Національного університету. З радістю ми приймали у нашій студії виїзне засідання Чернівецького прес-клубу. Щиро дякуємо журналістам за їх цікаві пропозиції, зауваження, креативні ідеї, які ми маємо намір втілити у життя. Запланована зустріч з нашими ветеранами. І найважливіше святкове дійство – 10 листопада о 15-й годині в обласному академічному музично – драматичному театрі імені Ольги Кобилянської. Ми запрошуємо усіх буковинців, адже канал «Буковина» – це родинний телеканал. Вони зможуть поспілкуватись, поставити запитання, побачити тих людей, які творять передачі і які в силу специфіки нашої професії часто перебувають за кадром. Найголовніше для нас – це довіра телеглядача. І наша найбільша мрія – створити канал, якому буде довіряти глядач. Любіть телеканал «Буковина», любіть наш край, радійте від того, що ми живемо на такій прекрасній землі, що маємо сьогодні такі Божі дари, як здоров’я, спокій, мир, добро, увагу і тепло наших близьких.
Лариса ДРАЮК

peredplata