\”Ляпис Трубецкой\” зробив кліп у стилістиці Лесі Українки

"Ляпис Трубецкой" зробив кліп у стилістиці Лесі Українки Білоруський гурт \”Ляпис Трубецкой\” презентував новий кліп на пісню \”Не бути худобою\”. Це перша в історії групи пісня, написана на вірші іншого автора – класика білоруської поезії Янки Купали.

Знятий у Києві кліп витримано в стилістиці народовських соціалістичних рухів кінця XIX – початку ХХ сторіч. В новом відео музиканти гурту з\’являються в образах людей того часу – робітників, селян, різночинців – на тлі забороненого Лукашенком біло-червоного прапора Білоруської Народної республіки 1918 року і гербу часів Великого князівства Литовського \”Погоня\”.

\”Ляпис\” в останніх альбомах завжди віддавав шану соціальній тематиці, спрямованій проти світу споживання, а тут гурт іще й звернувся до традиції білоруських і українських інтелігентських рухів – соціал-демократичних із національним ухилом, які призвели до створення БНР і УНР.

Янка Купала – аналог наших Лесі Українки та Івана Франка. Націонал-демократ, опонент царату, романтик, співець БНР, якого радянська влада потім перетворила на співця класової боротьби.

Вірш Купали 1908 року \”Хто ты гэткi?\” лідер рок-гурту Сергій Міхалок раніше читав на концертах у перервах між піснями, а потім поклав на музику.

\”Довго не міг підступитися до цього вірша, адже в кількох рядках тут закладено епос та історію цілого народу, – розповів Міхалок. – Мене вразило, що вірші, написані багато років тому, які були на злобу дня ще тоді, й сьогодні звучать дуже актуально. Цікаво, що Купала може підказати всім білорусам, що робити і як жити тут і зараз – і то краще, ніж будь-які промови сучасних політиків\”.

Ньюанс зйомок: на початку в кадрі з\’являється сучасна \”Робітнича Газета\” – колишній друкований орган ЦК Компартії УРСР.

\”Ляпіси\” свідомо змінили назву пісні з \”Хто ты гэткi?\” на \”Не быць скотам\”.

Джерело

peredplata