Іде Миколай – подарунки роздає

Іде Миколай – подарунки роздаєНа Україні Святий Миколай завжди був у пошані. Ще за 100 років до хрещення Русі, у 882 році у Києві вже була збудована церква Святого Миколая. Проте, особливо популярний Чудотворець на Буковині. Адже, як відомо, Чернівці здавна були торговим містом, а Миколай завжди оберігав торговців і мандрівників. Багато церков на Галичині та Буковині були збудовані на його честь. В одному з таких храмів, що знаходиться на території Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту, 19 грудня був проведений захід «Іде Миколай – подарунки роздає».

Організаторами події стало Товариство українських студентів католиків «Обнова» спільно із працівниками музею. Вони приготували справжнісіньке свято для вихованців спеціалізованої школи-інтернату №4. Співробітник науково-освітнього відділу музею Віталій Савчук розповів дітям про життя Миколая та чудеса, які творив Святий. А у дерев’яній церкві, побудованій ще в 1810 році, на них уже чекав сам Миколай із ангелом, щоб роздати подарунки. Це члени «Обнови» перевдягнулись у костюми, щоб хоч ненадовго змусити малечу повірити в казку. Діти розповідали Миколаю вірші і співали святкові пісні.
Вихованці інтернату зізнались, що чекають на це свято вже давно, адже, як і всі діти, вони мріють про подарунки під подушкою. В ніч на Миколая усі вони загадали бажання, і не тільки для себе, а й для своїх друзів і знайомих. Діти бажали здоров’я і щастя для ближніх.
Подібні акції студенти проводять ось уже декілька днів по всьому місту. Вони дарують свято дітям із шкіл-інтернатів, дитячих будинків та лікувальних закладів. Кошти для таких заходів жертвують в основному парафіяни УГКЦ Успіння Пресвятої Богородиці, а також різноманітні спонсори. За словами секретаря Товариства Юлії Борової, наступну таку акцію студенти планують провести на Різдво. Такі ж свята, як Новий рік, вони принципово оминають.
Директор музею Олег Кучурян вдячний Товариству за можливість проведення такого заходу. Він вважає, що в такий день діти заслуговують на подарунок, як ніхто. «Миколай у всіляких образах ходить: це і Марія Тереза, і бізнесмени з чемоданчиками, і звичайні люди, які готові зробити добрий, безкорисливий вчинок», – розповів пан Кучурян. А найкращий подарунок для себе у таке свято, за його словами, – духовний, тому що Миколай завжди прийде до того, хто вірить у вічне і майбутнє.

Іде Миколай – подарунки роздає

Іде Миколай – подарунки роздає

Діонісія Кернична

peredplata