У Чернівцях встановили писанку

У Чернівцях встановили писанкуДизайнерський витвір розфарбований у п\’яти кольорах і вкритий давніми народними символами, які означають побажання добра та щастя на цілий рік.

Вага – 58 кілограмів, висота – майже 4 метри і 2,5 в діаметрі. Таку велику писанку у Чернівцях встановили вперше. Її офіційне відкриття мало відбутися на Центральній площі міста, та через негоду всі урочистості перенесли до міської ради. А от перехожих дощ і сніг не злякали, люди зупинялися і під парасольками розглядали велетенське яйце.
Каркас цієї писанки приїхав до Чернівців зі столиці, він зроблений з легкого матеріалу, стійкий до будь-яких погодних умов та вкритий скловолокном. Перед розписом його прогрунтували. Свою велетенську писанку розписав кожен етнічний регіон України, аби у День незалежності зібрати їх усіх у Києві. За основу буковинського велетенського яйця була взята писанка з Путильщини. У центрі композиції – велика біла зірка, оточена мальтійським хрестом, навколо якого зображено знак нескінченності, а також 12 волових вічок.
– 12 волових вічок – це як побажання жити щасливо, в успіхові, в добрі, в господарстві, в добробуті до наступного року, – розповів Микола Шкрібляк, керівник проекту у Чернівецькій області.
У дохристиянські часи волове вічко було символом бога Велеса. А пасок, утворений з ромбів, який оточує писанку – символ засіяного поля та Божого благословіння. Великоднє яйце протягом майже двох тижнів автомобільними фарбами розписували троє людей.
– Виготовляли трафарети і потім за допомоги аерографа наносили весь малюнок на писанку, поетапно, кожен колір за кольором, – зазначила Надія Літавська, дизайнер.
Писанка виписана у п\’яти кольорах. Білий – колір духів предків, які вважаються нашими янголами-охоронцями, червоний – символ життя, жовтий – колір радості та втіхи, а також символ небесної енергії, яка живить нашу землю. Зелений вважається кольором відродження. А основний колір, який притаманний буковинській писанці – темно-червоний.
У Чернівцях писанка перебуватиме до 24 квітня.

Джерело

peredplata