У Чернівцях відбудеться IХ Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ

Захід пройде з 7 по 9 вересня. У ці дні до Чернівців завітає більше 30 митців із восьми країн. Серед них: Дурс Ґрюнбайн, Зімона Трідер, Герхард Фалькнер, Нора Матоца, Борис Райтшустер (Німеччина); Гельмут Нідерле, Міхаель Гаммершмід, Беттіна Балака (Австрія); Якуб Екер, гурт KARBIDO (Польща); Каюс Добреску (Румунія); Антанас Йонінас (Литва); Сіґал Бен-Яір, Хіла Лахав (Ізраїль); Педро Ленц, Тіло Краузе (Швейцарія); Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Катерина Калитко, Андрій Любка, Андрій Курков (Україна) та інші. У програмі фестивалю – поетичні читання, презентації книжок, дискусії, лекції, музичні події та виставки.

«Фокусна тема цьогорічного фестивалю, – розповідає його директорка Євгенія Лопата, – як і двох майбутніх – життя і творчість Пауля Целана. З часу заснування чернівецький Меридіан щороку звертається до особистості згаданого поета. Наступні три роки ми також присвятимо організації низки подій з нагоди 100-річчя від дня його народження, яке святкуватимуть у 2020-му в Чернівцях. Зокрема, у рамках проекту проведемо літературно-дискусійні заходи з українськими та закордонними поетами й перекладачами в Україні, Німеччині, Франції й Австрії, звертаючись до особистості найвідомішого поета післявоєнної Європи. А почнеться реалізація цього масштабного задуму з дев’ятого фестивалю Meridian Czernowitz». 

Окрім класичних локацій фестивалю, цього року організатори залучать  нові чернівецькі культурні простори. До прикладу: Центр культури «Вернісаж», Арт-Інфо Центр «Czernowitz», Steinbarg Gallery&Café, активно діючий Буковинський Медіа Центр / Belle Vue та інші.

  • На дискусійному майданчику фестивалю учасники говоритимуть про мистецтво поезії, токсичну пропаганду і свободу слова, а також відбудеться захід на тему «Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність». Це одна з центральних подій Meridian Czernowitz, яка матиме продовження у майбутніх заходах до святкування 100-ї річниці від дня народження Пауля Целана в Чернівцях.
  • 8 вересня у Літературному целанівському центрі у рамках проекту «Czernowitz: Єврейські цінності крізь призму культури та літератури» відбудеться лекція про українські сторінки життя і творчості ізраїльського письменника Агарона Аппельфельда. Наступного дня присутні матимуть нагоду відвідати поетичні читання у Садгірській синагозі, а також могилу цадика на єврейському кладовищі у Садгорі.

Під час фестивалю відбудуться презентації нових книжок Meridian Czernowitz. Це, зокрема, поетична збірка Серія Жадана «Антена», яка містить 80 віршів автора, психологічний трилер Андрія Любки «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан», збірка поезій чернівецького письменника Андрія Тужикова «Тривожні маки», а також швейцарського автора Педро Ленца «Мій друг машиніст крана» у перекладі Сергія Жадана та Євгенії Лопати. Спеціально до фестивалю світ побачить і нова книжка Ігоря Померанцева «Вы меня слышите?».

  • Окрім якісної поезії, організатори підготували музичні події: аудіовиставу від Театру вух за книжкою Христі Венгринюк «Народжуватися і помирати взутими» та музично-поетичний проект «Літографії» на підтримку однойменного альбому Юрія Андруховича та гурту Karbido (Польща).
  • Також у ці дні в Літературному целанівському центрі діятиме виставка гравіювань «Деконструкція Жизель» за мотивами збірок віршів Пауля Целана. Це спільний проект мисткині Нори Матоци та поета Герхарда Фалькнера (Німеччина), який виник у 2014 році під час перебування у Чернівцях на стипендії Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Зроблені Норою гравіювання чітко наслідують та інтерпретують художній стиль дружини Пауля Целана – Жизель Лестранж.
  • Вхід на всі заходи вільний.

peredplata