За книгарні замовте слово

За книгарні замовте словоСправа зі спробою реорганізувати книгарні на Буковині набирає обертів. І тут вже йдеться не про бажання чиновників з ОДА звільнити людей через, за їхніми словами, «неефективний менеджмент», чи про небезпеку закриття книгарень, а про порушення процедурних моментів. Не завадило б, щоб і прокуратура задалась тими ж питаннями, які ми спробуємо тут висвітлити.

Отож, як ми вже писали в минулому числі «Часу», в проекті рішення, підготовленому ОДА та оприлюдненому 12 квітня на сайті облради, міститься посилання на те, що у ньому враховані висновки пос-тійної комісії обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. У відповіді ж на інформаційний запит громадського активіста Григорія Сорочана до Чернівецької обласної ради з проханням надати копії протоколу засідання згаданої комісії та власне самих висновків йдеться про те, що на цей час проект рішення готується до розгляду на черговому засіданні комісії (!? — Авт.), для участі у якому планується запросити директорів зазначених комунальних підприємств та окремих депутатів обласної ради. В ній же міститься запевнення, що проект рішення найближчим часом буде подано на погодження до Чернівецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету.

Тобто в обласній раді, окрім власне самого проекту рішення, виконавцем котрого вказане управ-ління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА, немає жодних інших документів. Навіть тих, на які посилаються в проекті рішення.

Тоді, питається, яким чином він, сирий та неузгоджений, був оприлюднений на сайті облради?

Відповідно ж до розпорядження голови облради від 10 січня 2012 року «Про затвердження Порядку оприлюднення проектів рішень», розміщеного на веб-сайті обласної ради у новій редакції, проекти рішень оприлюднюються виключно після відповідної письмової резолюції керуючого справами обласної ради, а у разі його відсутності — його заступником. До речі, в аркуші погодження до проекту рішення підписів ані керуючого справами Моісея, ані заступника голови облради Маніліча, ані голів постійної комісії з питань приватизації та постійної комісії з питань освіти, науки, культури немає.

І ще одне питання виникає. А якщо постійна комісія, засідання котрої наразі готується, дійде зовсім іншого висновку, аніж той, на який посилаються в проекті рішення? Що тоді буде? Чи, зважаючи на те, що голови постійних комісій, вказаних у аркуші погодження, є представниками партії регіонів, іншого висновку чи заперечень до проекту апріорі бути не може?

Окрім того, регламентом (п.6.4) визначено, що проекти рішень ради мають бути кваліфіковано підготовленими. Крім короткого об’єктивного аналізу стану справ з питання, яке пропонується до розгляду, вони повинні передбачати конкретні заходи щодо удосконалення роботи тієї чи іншої галузі. В проекті ж щодо реорганізації книгарень, розміщеному на сайті облради, про такі важливі речі – ні слова.

Що ж, питань більшає і більшає. І, згідно з повідомленням прес-служби народного депутата Геннадія Москаля, голова уряду Микола Азаров дав доручення голові ОДА Михайлу Папієву «вжити заходів для збереження мережі книгорозповсюдження в області». Також пан Москаль звернувся з депутатським зверненням до Голови Комітету ВР України з питань культури та духовності Володимира Яворівського щодо проведення виїзного засідання Комітету в Чернівцях для з’ясування ситуації, яка склалася навколо реорганізації книгарень, внаслідок чого діяльність останніх може бути припинена.

А працівники та директори книгарень і надалі збирають підписи та готуються до захисту.

Надія ВІРНА

peredplata