«В цьому місті я народилась, цьому місту навіки належить моє серце»

«В цьому місті я народилась, цьому місту навіки належить моє серце»105 років від дня народження української письменниці Ірини Вільде (Дарини Полотнюк) (1907 – 1982). Виставка з фондів А.Добрянського.

До ювілейної дати в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського розгорнута виставка, де представлені твори Ірини Вільде, зокрема найновіше видання трьох визначних романів «Метелики на шпильках» (вперше), «Б’є восьма» та «Повнолітні діти», два сучасних видання роману-епопеї «Сестри Річинські», що приніс письменниці найвищу державну нагороду, та матеріали щодо зв’язків Ірини Вільде з Чернівцями.

Ірина Вільде (Дарина Полотнюк) – видатна українська письменниця, лауреат Державної (тепер Національної) премії імені Тараса Шевченка (1965) за роман «Сестри Річинські». Народилась 5 травня 1907 року в Чернівцях, тут закінчила ІІ цісарсько-королівську гімназію, що зараз ЗОШ № 23.

Працюючи у Львові, Ірина Вільде очолювала СПУ, редагувала журнал у Коломиї, але кожної можливості приїжджала до Чернівців. Треба зауважити, що «Серце Буковини» залишилось у серці І. Вільде не тільки малою Батьківщиною, про що вона пише в етюді «Кілька днів на зеленій Буковині».

Чернівці міцно асоціювалися в письменниці також з Ольгою Кобилянською.

Померла у м. Львові 30 жовтня 1982 р.

2007 р. заснована літературна премія ім. Ірини Вільде.

Джерело

peredplata