Медіа має перетворитись на бізнес?

У Чернівцях з відкритою лекцією «Незалежні медіа-платформи» виступив журналіст, співзасновник «Громадського» Роман Скрипін у рамках Школи активного громадянина в Буковинському Медіа-центр «Belle Vue». Український журналіст і телеведучий розповів про незалежні медіа та яка ймовірність збереження традиційної журналістики на громадських радіо і телеканалах.

«Живемо на ютубі, фейсбуці, інстаграмі, твіттері» – каже Роман. Медіа ландшафт виглядає не лише з класичних медіа, а й з персоніфікованих блогерів, які пишуть правду, говорять про себе і показують дійсність в наших реаліях. За словами Романа, журналісти на разі ліниві, брешуть, намагаються просто забезпечити своє життя і перетворились на елементарних заробітчан, які ставляться з високою мірою цинізму до своєї роботи. «Журналісти вирішують проблеми вчорашнього дня» – каже телеведучий.

“Ландшафт полягає в цифровій епосі, адже телеканал глобальний. Мета – сприяння формувань певної кількості освічених глядачів, яка буде споживати інформацію і яка має критичне мислення.” Хоча люди масово відмовляються від жуйки – телепередач, жоден з них не проживе без новин та мінімальної інформації про те, що відбувається у їх місті і світі в цілому.

Блогери створюють активне поле, на яке ніхто не може впливати. Створивши свою цілеву аудиторію, вони розповідають про продукт, яким займаються і показують це у відеороликах чи подкастах. Таким чином, це приводить до конкуренції з іншими блогерами і бізнесменами, в тому числі.

“Якщо говорити про медіа , то ми такі як і всі. Отже, медіа має перетворитись на бізнес.” – заявив Роман. Такий переворот дасть як зростання якості, так і конкуренції в сфері медіа. Хто в кінці кінців зробить якісніший контент: блогер чи традиційне медіа?

Не зважаючи на ці всі нюанси, професія журналіста була і є потрібною. На завершення телеведучий додав: “Якщо інформація правдива і цікава – люди її будуть споживати в соціальних мережах, читаючи газету або ж переглядаючи відеоролик.”

Николюк Ярослава.

Окремі журналісти Буковини аргументовано заперечили Скрипіну і вказали йому на його помилки. Він з аргументами не погодився. На тому й розійшлися.

peredplata