“Браво!”: як у Вінниці зреагували на промову митрополита Симеона про перехід в українську церкву. ВІДЕО

Під час ранкової недільної служби 16 грудня у Свято Преображенському кафедральному соборі УПЦ МП у Вінниці, митрополит Вінницький та Барський Симеон (Шостацький) оголосив про свій перехід до новоствореної автокефальної української помісної церкви та про перехід громади Спасо-Преображенського кафедрального собору. Всі інші парафії міста ще мають визначитися.

Так, під час велелюдної ранкової служби Симеон звернувся до вірян, які зібралися в храмі:

– За вами це рішення, куди йти або де залишатися. Але процес пішов. Вже вчора були розмови, щоб мене змістити з кафедри, а тут буде призначений інший архієрей. Але я вже не є архієрей Української православної церкви Московського патріархату. Я вже є архієрей Православної церкви України, об’єднаної церкви.

Після цього в храмі залунали оплески вірян, дехто вигукував “Браво”. “Ваші оплески це є згода на те, що ми з вами й надалі будемо трудитися і молитися”, – прокоментував реакцію вірян Симеон.

Як повідомив Vежі протидиакон Владислав Демченко, очільник прес-служби Єпархії, паралельно із тим, що митрополит Симеон звернувся за підтримкою до парафіян собору, відбуваються дії і в юридичній площині.

– Владика оголосив про своє рішення парафіянам, паралельно із цим відбуватимуться необхідні юридичні дії, – сказав Владислав Демченко.

Демченко також повідомив, що нині сан Владики Симеона залишається незмінним і повністю звучить так: “Митрополит Вінницький і Барський Православної Церкви України”. Також відомо, що під час Собору у Києві було обрано керівний орган – Синод. Всього з 12 його членів – дев’ятеро можуть змінюватися (вони у складі протягом року), а ось трьох обрано пожиттєво. Серед них – і Митрополит Вінницький і Барський Симеон. Інші двоє постійних учасників Синоду – це Митрополити Філарет та Макарій. Фактично це означає, що ці троє членів Синоду братимуть участь в усіх його засіданнях пожиттєво.

peredplata