Свято народного героїчного епосу Исиаха Олонхо розпочалося в Якутії

Свято народного героїчного епосу Исиаха Олонхо розпочалося в Якутії Свято якутського героїчного епосу, визнаного ЮНЕСКО шедевром нематеріальної культурної спадщини людства – Исиаха Олонхо, відкрився сьогодні в Нюбірскном районі Якутії в місцевості Киталиктаах. Тут знаходиться однойменний ландшафтний обрядово-етнографічний комплекс, повідомило управління прес-служби президента республіки, передає УНН.

Відкриття Исиаха Олонхо почалося з традиційного обряду алгис – поклоніння божествам айии і виконання танцю Джесегей. В урочистостях беруть участь представники різних районів республіки. Так, тільки в культурній програмі свята задіяно 2,5 тисячі осіб. Вони показали театралізовану виставу. Красуні в білих шатах, які уособлюють священних птахів-стерхів, юнаки в образі якутських богатирів, почесні старці і хранительки домашнього вогнища в багатьох національних одягах – сотні дітей, юнаків, дівчат, чоловіків і жінок взяли участь у постановці за мотивами олонхо. Звучали звуки хомусу (варгана), один одного змінювали алгис, осуохай (танець-хоровод), олонхо, народні обряди.

Віце-прем\’єр уряду республіки Феодосія Габишева зазначила, що олонхо – видатний пам\’ятник усної народної творчості. У ньому поєднується все краще, що було в народній поезії, втілила його мрії і сподівання, світогляд, повір\’я та обряди. \”У 2005 році якутський героїчний епос був визнаний ЮНЕСКО шедевром усної та нематеріальної культурної спадщини людства. З цього моменту в республіці бере початок десятиліття олонхо\”, – заявила вона. Нині Исиаха Олонхо проводиться в шостий раз на Нюрбінском землі.

У відкритті Исиаха Олонхо також взяв участь начальник Центру підготовки космонавтів, підполковник Сергій Макаров. Він привітав земляків зі святом і сказав, що дуже радий знову побувати на малій батьківщині, де пройшли його дитинство і юність.

Джерело: УНН

peredplata