Реорганізація книгарень на Буковині: без вини винуваті

Реорганізація книгарень на Буковині: без вини винуватіНавесні цього року влада вирішила реорганізувати книгарні, що перебувають в комунальній власності. Обласна держадміністрація підготувала проект рішення про реорганізацію шляхом створення нового підприємства «Буковинська книга». Обласна рада те рішення проголосувала.

Ще у травні голова ОДА Михайло Папієв запевняв, що восени прозвітує про успіхи нового підприємства «Буковинська книга». В ОДА також говорили про створення мережі книгарень у кожному районі. Потім створили комісію з ліквідації. Більшість керівників книгарень, налякані та загнані в кут, пішли ліквідовуватись. Дехто потім про те пошкодував. А дві керівниці книжкових магазинів «Лучаферул» та «Наука» (третя особа «Букініст») подали позов до суду щодо незаконності прийняття сесією Чернівецької обласної ради рішення щодо реорганізації комунальних книгарень. На стороні позивача там виступав і лідер місцевих фронтовиків, депутат обласної ради та новообраний депутат верховної ради Максим Бурбак. А поки рішення оскаржується, воно призупинене. І Папієв та його команда ні про що не прозвітували.

На черговій сесії Чернівецької обласної ради ОДА, яка не спромоглась ні реорганізувати книгарні, ні створити мережу в районах, вирішила доєднати до ще не створеної «Буковинської книги» підприємства-боржники «Прут» та «Чернівцікнига». Депутати не підтримали такої пропозиції.

Але голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру переконаний, що проект таки буде проголосований. А в тому, що книгарні ще не реорганізовано, винні, за словами голови ради, ініціатори судових позовів, зокрема Максим Бурбак. І самі позивачі навіть на судове засідання не з’явились. Також пан голова зауважив, що в тих книгарнях, які судяться, «не завжди прозорі схеми реалізації книг», і такого на новому підприємстві не буде. Але, запевняє голова, влада зуміє переконати керівників книгарень у тому, що реорганізація – це «краще для всіх».

Максим Бурбак каже, що він порадив керівникам книгарень перейти в судову площину, адже це надасть їм більш суттєвого захисту вже в іншій якості.
— А приєднання збиткових підприємств є підтвердженням нашої переконаності в кінцевій меті реорганізації книгарень – банкрутство вже об’єднаного підприємства та подальше перепрофілювання приміщень у центрі міста, — розповідає Максим Бурбак. – На сесії я чекав звіту Папієва щодо розгалуженої мережі по всій області. Але вони знов підставили Мальону (начальник профільного управління, – Н.В.), яка жодним словом про це не обмовилась.

Голова Чернівецької обласної ради категорично заперечує можливість продажу приміщень книгарень і переконує, що це нонсенс. Ці приміщення належать міській раді, і ніхто не дасть такого з ними зробити, каже він.
Наразі ж чекаємо чергового засідання сесії обласної ради.

Надія ВІРНА

ВІДЕО

peredplata