На Буковині засновано премію імені художника Миколи Івасюка

На Буковині засновано премію імені художника Миколи ІвасюкаМикола Івасюк прославився на весь світ художнім талантом. Народився і виріс у Заставні. Художньої майстерності навчався в Мюнхенській академії мистецтв. У німецькому місті художник розпочав писати знамениту картину «В’їзд Богдана Хмельницького в Київ». Ілля Рєпін, автор картини «Запорожці», побачивши ескіз до картини «В’їзду…» визнав, що кращої роботи не зустрічав.

Протягом життя Івасюк створив понад 500 художніх шедеврів. Доля більшості картин досі невідома. Під час війн і розпаду імперій роботи Івасюка вивезли за кордон. Картини Івасюка у приватних колекціях і музеях Польщі, Німеччини, Австрії, Румунії і Канади. Дослідники ще не один рік вестимуть пощуки картин по світу.

«Картини Миколи Івасюка ми повинні в Україну повернути хоча б у вигляді репродукцій. А в хаті, де народився художник, буде створено музей-садибу» – прокоментувала голова Заставнівського районного товариства «Просвіта» Світлана Масловська.

У жовтні минулого року у Заставні відкрили пам’ятник Миколі Івасюку. Після цієї події буковинці більше дізналися про свого земляка, якого визнавали імениті майстри пензля.

В Україні є не більше 15 картин Івасюка, повідомили у Заставнівській «Просвіті». Це мізер у порівнянні з творчим спадком художника.
Премію імені Миколи Івасюка вручатимуть в день його загибелі. Художника розстріляла радянська влада у Биківні під Києвом за те, що він надто любив зображати українських гетьманів в героїчних іпостасях. Зокрема Хмельницького, Богуна, Мазепу.

Премія Івасюка поки що невелика – 200 гривень. Відзначатимуть премією художників, різьбярів, скульпторів, вишивальниць і працівників культури.

Про це повідомляє прес-служба Заставнівської міської ради.

peredplata