Ініціативна група вимагає зберегти кінотеатр імені Миколайчука в Чернівцях

Ініціативна група вимагає зберегти кінотеатр імені Миколайчука в Чернівцях

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
ініціативної групи зі збереження кінотеатру імені Івана Миколайчука

З 2010 року діяльність кінотеатру імені Івана Миколайчука припинена. Приміщення покинуте та занедбане. Родина Івана Миколайчука неодноразово зверталась до Чернівецької міської ради з проханням відновити роботу кінотеатру.

31 січня на пленарне засідання сесії Чернівецької міської ради виноситься проект рішення про затвердження умов конкурсу на право укладання договору довгострокової (на 10 років з можливістю продовження) оренди приміщень на вул. Головній, 140 (приміщення кінотеатру).

В умовах конкурсу визначено профіль приміщення – «під Кіно-культурно-мистецький центр ім. І. Миколайчука з обов’язковим збереженням демонстрації фільмів сучасного кінопрокату та найкращих здобутків національної кінокласики і світового кіно». Однак власне про кінотеатр, кінозал тощо в умовах договору не йдеться.

Ми вбачаємо, що у випадку прийняття таких умов договору, профільне використання приміщення під кінотеатр опиниться під загрозою. А кінотеатр імені Івана Миколайчука повинен бути культурним і кіно-мистецьким центром міста. Тому ми вимагаємо:

1. Зняти з порядку денного пленарного засідання 32-ої сесії Чернівецької міської ради від 31 січня питання № 3 (про затвердження умов конкурсу на право укладання договору довгострокової оренди приміщень на вул. Головній, 140).

2. Доопрацювати умови конкурсу на право укладання договору довгострокової оренди приміщень на вул. Головній, 140.

3. В умови конкурсу на право укладання договору довгострокової оренди приміщень на вул. Головній, 140 повинно міститися наступне:

1) обов’язкове збереження площ для проведення культурних заходів та демонстрації кінофільмів.

2) в Кіно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука повинен бути збережений кінозал з сучасним обладнанням для демонстрації фільмів вітчизняного та іноземного виробництва.

3) частка вітчизняних фільмів, у тому числі ретроспективного показу, повинна складати не менше 30% від загального обсягу фільмів, які демонструватимуться в кінотеатрі. Вважаємо, що в кінотеатрі повинен бути запроваджений «День Іванового кіно», коли б відбувалась демонстрація фільмів за участю Івана Миколайчука.

4) забезпечення можливості проведення творчих зустрічей з кіномитцями, відомими акторами, режисерами, операторами, проведення культурних заходів тощо (безкоштовно).

5) організація та проведення виставок, присвячених кіно, організація кіногуртку, творчих майстерень тощо.

Представники ініціативної групи вважають, що тільки за умови забезпечення таких умов конкурсу можлива здача приміщення кінотеатру в довгострокову оренду. Тому ініціативна група здійснюватиме контроль за дотриманням умов конкурсу, ходом виконання ремонтних робіт, щоб не відбулось перепланування, пристосування приміщення для інших потреб тощо.

Звертаємось до Чернівецької міської ради з вимогою призначити відповідальних за організацію та проведення культурних та мистецьких заходів в Кіно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука, а також розробити Комплексну програму розвитку Кіно-мистецького центру імені Івана Миколайчука.
Вважаємо, що саме Кіно-мистецький центр імені Івана Миколайчука має стати місцем проведення кінофестивалю імені Івана Миколайчука і тому необхідно зберегти його профільність.

Ініціативну групу підтримує дружина Івана Миколайчука Марія Миколайчук, родина Брюховецьких, Спілка кінематографістів України, Національний центр імені О.Довженка, Кіностудія імені О.Довженка.

Члени ініціативної групи

Лариса Федорівна Вандюк (архітектор, доцент кафедри «Будівництва та архітектури» ЧНУ, член Національної спілки архітекторів України)

Євдокія Іванівна Антонюк (завідуюча науково-методичного відділу Чернівецького обласного краєзнавчого музею, член Національної спілки краєзнавців України)

Олександра Ярославівна Губчин (голова Чернівецького обласного осередку ВАЖ «Славія»)

Мирослав Ярославович Лазарук (директор Меморіального музею В. Івасюка, редактор «Буковинського журналу»)

Остап Васильович Савчук (голова Чернівецького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка)

Віра Микитівна Китайгородська (голова Чернівецької обласної організації Національної спілки письменників України)

Данило Олегович Созонтов (перекладач)

Надія Анатоліївна Бабинська-Вірна (кореспондент газети «Час»)

Юрій Георгійович Терон (голова обласної організації Національної Спілки журналістів України, заслужений журналіст)

Кобевко Петро Дмитрович, заслужений журналіст України

ВІДЕО оприлюднення звернення можна переглянути ТУТ

peredplata