Газ здорожчає втричі

Газ здорожчає втричіВ Україні планують ввести диференційовані ціни на газ. Підвищення цін торкнеться 20% українців. Газпром знизить Україні ціну на газ тільки в обмін на поступки.

В Україні після закінчення опалювального сезону можуть ввести диференційовані ціни на газ. Про це заявляють чиновники в Міністерстві регіонального розвитку і ЖКГ.

Зокрема, як раніше заявляв прем\’єр Микола Азаров, така система тарифів передбачає більш м\’які для \”бідного\” населення і жорсткіші для \”багатого\” населення варіанти збільшення тарифів.

У цьому випадку підвищення цін на газ торкнеться тільки тих, хто споживає більше 5 тисяч куб. м газу на рік. За даними МінЖКГ, це близько 20% українців. Таких споживачів розділять на п\’ять категорій, і для кожної встановлять конкретний тариф (1 до ї категорії віднесуть тих, хто використовує 5-6 тис куб м, і від 5 та більше 12 тис куб. м.). Чим більше домогосподарство буде споживати блакитного палива, тим вищим буде тариф. Для останньої категорії громадян газ може подорожчати майже в три рази.

Варто відзначити, що уряд таким чином розраховує зібрати додаткові 6 млрд гривень.

Різні ціни на газ – це потенційне джерело корупції, оскільки чиновники за хабарі зможуть переводити споживачів з однієї категорії в іншу.

Колишній голова правління ВАТ \”Київгаз\” Сергій Слепкань вважає, що єдине правильне рішення це підвищити ціну на газ і встановити єдиний тариф. За його словами, тільки тоді буде зрозуміло, хто за що платить.

Нагадаємо, підвищення тарифів є однією з головних умов, при яких МВФ погоджується поновити кредитування України. Раніше влада України заявляла, що сподівається уникнути підвищення тарифів для населення та комунального сектора завдяки тому, що переконають Росію знизити ціну на газ. Однак, за три роки переговорів так і не вдалося цього добитися.

У той же час чиновники МВФ упевнені, що тарифи на газ необхідно підняти відразу мінімум на 30-40% і розробити стратегію подальшого їх підвищення в рази і для всіх.

Джерело та світлина ubr.ua

peredplata