До уваги буковинців: купувати нерухомість чи машину готівкою вже не можна

До уваги буковинців: купувати нерухомість чи машину готівкою вже не можна6 червня 2013 року правлінням Національного банку України прийнято постанову про встановлення з 1 вересня 2013 року граничної суми розрахунків готівкою. Згідно з вимогами зазначеної постанови гранична сума розрахунків готівкою протягом одного дня між підприємствами (підприємцями) становить 10 000 гривень, готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не мають перевищувати 150 000 гривень. Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 000 гривень.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150 000 гривень, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки, у тому числі на депозит нотаріуса, на окремий поточний рахунок у національній валюті.

Також Правлінням Національного банку України затверджено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Цими змінами визначено, якщо готівкові платежі між підприємствами (підприємцями) та/або між підприємствами (підприємцями) та фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами перевищують граничну суму, то вони проводяться виключно в безготівковій формі через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку. Кількість підприємств (підприємців) і фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

“Основна мета впровадження обмежень на розрахунки готівкою – збільшення обсягів безготівкових розрахунків та залучення додаткових ресурсів для кредитування економіки. Зростання безготівкових розрахунків збільшить надходження фінансових ресурсів суб’єктів національної економіки в банківську систему та підвищить ліквідність банків. Можна також очікувати зниження рівня доларизації депозитів, зростання безготівкових розрахунків фізичних осіб, – зазначила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська. – Скорочення готівкового обігу позитивно вплине на економіку країни. Ми сподіваємося на додаткове зростання ВВП, збільшення кредитування економіки в національній валюті та зниження обсягів готівкової іноземної валюти, яка перебуває поза банківською системою”.

Рішення Правління Національного банку України, прийняті 6 червня 2013 року, набирають чинності згідно із законодавством України після їх державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Про це повідомляють в Нацбанку.

Світлина dzhankoy.com.ua

peredplata