Гривня впаде до 9 гривень за долар?

Гривня впаде до 9 гривень за долар?Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor\’s прогнозує зменшення до кінця поточного року обсягу золотовалютних резервів Національного банку до 20 млрд доларів (з нинішніх 24,541 млрд доларів на 1 червня) і девальвацію гривні до 9,0 грн/дол.. (нинішній офіційний курс – 7,99 грн/дол). Про це йдеться в огляді S&P.

\”Ми очікуємо, що в 2013 році обсяг міжнародних резервів України знизиться приблизно до 20 млрд доларів… У нашому базовому сценарії ми використовуємо допущення про зниження курсу гривні до долара з 7,99 в 2012 році до 9,0 в 2013\”, – зазначається в огляді.

S&P вважає, що введення Нацбанком вимоги із продажу експортерами 50% валютного виторгу лише на якийсь час послабить тиск на курс гривні.

\”На наш погляд, повторне введення Національним банком України механізмів контролю за притоком капіталу (вимога про те, щоб українські компанії-експортери й фізичні особи, що одержують через кордон валютні надходження в обсязі понад 150 тис. гривень на місяць, конвертували 50% коштів, що переводяться, у гривні) послабить тиск на курс гривні лише на якийсь час\”, – сказано в повідомленні.

Рейтингове агентство підкреслює, що наполегливе прагнення української влади не допустити змін курсу гривні на тлі погіршення основних економічних показників може призвести до вимушеної девальвації національної валюти.

\”Україна піддається ризику коливання курсу гривні й ризику девальвації національної валюти, особливо у зв\’язку з високим рівнем доларизації економіки й тим, що українські позичальники активно здійснюють запозичення на зовнішніх ринках\”, – зазначає агентство.

Після прогнозованого S&P зниження золотовалютних резервів НБУ вони, на думку експертів агентства, залишаться на низькому рівні, якщо не будуть знайдені джерела довгострокового фінансування.

\”До цього моменту уряд користувався перевагами значного рівня ліквідності на світових ринках капіталу, покриваючи свої потреби у фінансуванні за рахунок міжнародних запозичень. Однак, на наш погляд, сприятлива кон\’юнктура ринків капіталу може виявитися нестійкою, що призведе до подальшого посилення тиску на показники зовнішнього фінансування\”, – сказано в повідомленні.

За оцінками S&P, на цей момент український уряд забезпечив фінансування для покриття приблизно половини потреб в іноземній валюті на 2013 рік.

Нагадаємо, Міжнародне рейтингове агентство Moody\’s Investors Service прогнозує девальвацію гривні на рівні 10-15% за підсумками 2013 року.

Економісти вважають, що Україні загрожує різка девальвація гривні, яка може мати великі масштаби.

Джерело Українські новини

peredplata