Влада та громада стають партнерами у вирішенні проблем населених пунктів Буковини

З березня 2008 року на території Чернівецької області реалізується І фаза проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». За цей час, як повідомив, 15 липня, на селекторній прес-конференції заступник директора Департаменту економічного розвиту і торгівлі обласної державної адміністрації Сергій Куренной, реалізовано 50 мікропроектів на загальну суму понад 8 мільйонів гривень. «Переважно ці проекти стосувались покращення медичних послуг, наприклад, ремонт сільських ФАПів, реконструкція вуличного освітлення, водопостачання та водовідведення, ремонт дитячих садків та шкіл а саме: заміна вікон, дверей, ремонт покрівлі чи опалювальних систем, – наголосив він. – Таким чином у нашому регіоні дієво та результативно реалізуються завдання Президента України щодо розвитку сільських населених пунктів шляхом залучення позабюджетних коштів, мобілізації населення та розвитку інститутів громадянського суспільства».
Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Посадовець додав, що з липня 2011 року в Чернівецькій області розпочалась ІІ фаза проекту, загальний бюджет котрої передбачає 4 млн. грн. За його словами, для участі відібрані Путильський, Сторожинецький, Сокирянський, Новоселицький, Заставнівський та Кельменецький райони та 2 райони – Герцаївський і Хотинський – для участі у відтворенні методології досвіду реалізації проекту. «Маючи певну практику, ми можемо зараз ствердно говорити, що завдяки проектам «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» влада та громада стають тісними й надійними партнерами у вирішенні нагальних проблем населених пунктів Буковини. Люди об’єднуються у громадські організації, вчаться вже самостійно писати проекти, залучати інші донорські кошти, які використовуються для потреб громади, для покращення добробуту сіл, містечок області та їх місцевих жителів», – наголосив Сергій Куренной.

Керівник проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у регіоні Михайло Олійник повідомив представникам засобів масової інформації, що фінансування проектів здійснюється за схемою: 50% донорських коштів, 45% – з місцевих бюджетів та 5% – гроші громади. З липня 2012 року, за його словами, вперше започатковані нові напрямки реалізації мікропроектів: енергоефективність та економічний розвиток сільських територій.

peredplata