Тролейбуси у Чернівцях перевірить прокуратура

Тролейбуси у Чернівцях перевірить прокуратураЧернівецька прокуратура з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері провела перевірку дотримання вимог чинного законодавства у сфері закупівлі товарів, робіт та послуг у транспортній галузі, а також при управлінні комунальним майном в діяльності КП «Чернівецьке тролейбусне управління».

В ході цієї перевірки виявлено факт несвоєчасного виконання договору про закупівлю трьох тролейбусів, укладеного 11 червня 2012 року між тролейбусним управлінням та ТОВ «Бусхандел Україна». Незважаючи на своєчасне перерахування комунальним підприємством на адресу постачальника 600 тис.грн. авансового платежу, що становить більше 50 % ціни договору, тролейбуси було отримано лише в лютому та квітні 2013 року.

Спеціалізованою прокуратурою встановлено, що належних дій із захисту порушених прав адміністрацією тролейбусного управління вжито не було, питання про відповідальність постачальника за неналежне виконання договірних зобов’язань в досудовому та судовому порядку належним чином не вирішувалось.

При цьому, спрямована 11 квітня 2013 року юридичною службою підприємства на адресу ТОВ «Бусхандел Україна» претензія про сплату пені в сумі 38 тис. грн. за неналежне і несвоєчасне виконання договірних зобов’язань, була оформлена поверхово, а розрахунок сум штрафних санкцій проведено не вірно. В той же час, за проведеним під час прокурорської перевірки розрахунком розмір неустойки за несвоєчасне виконання договору повинен був би складати близько 350 тис. грн.

З огляду на вказане, Чернівецькою прокуратурою з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері на усунення виявлених порушень внесені подання, за результатами розгляду яких підготовлена та пред’явлена належна позовна заява про стягнення з постачальника тролейбусів 348 915 тис. грн. в якості неустойки, притягнуто до дисциплінарної відповідальності керівника юридичної служби та головного бухгалтера КП «Чернівецьке тролейбусне управління». Крім цього, за поданням прокурора, розпорядженням секретаря Чернівецької міської ради накладено дисциплінарне стягнення на керівника комунального підприємства.

Враховуючи актуальність даного питання та прийняття пред’явленого позову до розгляду Господарським судом Чернівецької області, прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері звернувся з клопотанням про вступ до вказаної судової справи з метою забезпечення належного захисту інтересів територіальної громади міста Чернівців та міського комунального підприємства.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

Світлина БукІнфо

peredplata