Куди поділись 8 млн гривень від Фірташа, на ремонт даху Резиденції

Куди поділись 8 млн гривень від Фірташа, на ремонт даху РезиденціїДивна ситуація склалася навколо історії про виділення Дмитром Фірташем обіцяних грошей на ремонт даху об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, у якій нині розміщений Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Як відомо, 18 грудня 2012 р. під час відвідання Чернівецького національного університету Дмитро Фірташ оголосив про передачу 8 мільйонів гривень на ремонт унікального даху пам’ятки, а також як голова Федерації роботодавців, обіцяв лобіювати виділення державних коштів для Чернівецького університету, який він назвав головною візитівкою міста.
    
Проте, з того часу щось ні про ремонт даху нічого не чути, ні про чергові візити Дмитра Фірташа до області та нові його піар-обіцянки.
    
Керівництво вузу на питання про ремонт даху щось плутано відповідає про проблеми із казначейством, про юридичні складнощі перерахунку коштів між приватними та державними установами. У свою чергу казначейство заявляє, що коштів не затримує і говорить про складний процес перерахунків.
    
Проблема такої плутанини, як стало відомо \”ЧАСу\”, в іншому: грошей від відомого мецената так і не надійшло, і перспективи їх отримання все більш примарні. Керівництво вузу продовжує вигороджувати Фірташа, таки сподіваючись отримати кошти, проте те стає все важче робити. \”Час\” підготував запити на казначейство та на керівництво університету стосовно надходження коштів, але відповіді вони досі не надіслали. Бо що ж тут скажеш…
    
Виникає питання – чого вчепилися до чоловіка та його грошей? Він людина серйозна, хазяїн свого слова, як дав його, так і забрав назад. Може й хотів дати грошей, а потім передумав. Або взагалі забув. Сума ж то мізерна. Схоже що така ж доля чекає й на інші обіцянки олігарха, котрий заявляв, що переймається перетворенням Чернівців на європейське місто, про започаткування роботи нових підприємств. Десь зникли й інші \”меценати\” Чернівців та області – не чути про Юрія Борисова та його \”Укргазвидобування\” (особливо після отримання згоди облради на розробку його компанією місцевих родовищ). Без їх коштів у цьому році не мають на чому піаритись ні Віталій Михайлішин, ні Михайло Папієв, котрих не видно на відкриттях чергових лікарень, шкіл, роздачі шкільних автобусів, тваринницьких ферм та молочних заводів тощо, котрими такі щедрі були попередні роки, і особливо напередодні парламентських виборів.
    
Здається, що з такими представниками Партії регіонів, як Дмитро Фірташ та його оточення, з їх пустопорожніми обіцянками та недотриманням свого слова регіоналам в Чернівцях та області важкувато буде у 2015 році. Не буде чим підтвердити гарні слова про розвиток краю. А ілюстрацією їх роботи в області стане дірявий дах над пам’яткою ЮНЕСКО, котрий продовжує чекати грошей Дмитра Фірташа.
А може таки надійдуть?

peredplata