Іноземні дебітори заборгували буковинським бізнесменам понад 9 млн. дол.

Аудитори Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області з початку року перевірили 70 суб’єктів господарювання, з питань дотримання ними вимог валютного законодавства при розрахунках за зовнішньоекономічними контрактами. Встановлено, що понад 90 відсотків перевірених порушували терміни розрахунків в іноземній валюті. За такі порушення їм доведеться сплатити майже 800 тис. грн. пені.

На кінець серпня нинішнього року прострочену дебіторську заборгованість від здійснених зовнішньоекономічних операцій в регіоні мають 55 бізнесменів, а її сума перевищує 9 млн. дол. США.

Такий стан розрахунків негативно впливає на стабільність фінансово-господарської діяльності, а загалом, і на своєчасність сплати податків.
Невиконання вимог чинного законодавства, в частині своєчасності «валютних» розрахунків, змушує фахівців Міндоходів Буковини надавати пропозиції органам виконавчої влади з питань економічної політики для застосування спеціальних санкцій, визначених статтею 37 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-XII „Про зовнішньоекономічну діяльність” до порушників, суб\’єктів зовнішньоекономічної діяльності області та їх іноземних партнерів.

Зокрема, норми цієї статті передбачають, застосування до суб\’єктів зовнішньоекономічної діяльності та іноземних суб\’єктів господарської діяльності індивідуального режиму ліцензування, встановлення певних заборон, обмежень, а також тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності.

Про це повідомляє прес-служба Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області.

peredplata