Через високу ціну Україна відмовиться від російського газу

Через високу ціну Україна відмовиться від російського газуМикола Азаров, прем\’єр-міністр України, заявляє, що через високу ціну на російський газ Україна буде змушена практично відмовитися від його закупівель.
Про це прем\’єр повідомив в інтерв\’ю російському телеканалу Россия 24.

\”Ми скорочуємо закупівлі російського газу – ми змушені займатися диверсифікацією, закуповувати на інших ринках цей газ, ми змушені скорочувати споживання газу, десь котельні переводити з газу на вугілля. В результаті, якщо так справа піде – ми вже майже в два рази скоротили закупівлі газу, ми практично відмовимося від російського газу\”, – сказав Азаров.

За його словами, виникає питання, чи піде відмова України від закупівель газу на користь Газпрому, який втратить найбільший ринок.

\”Якщо на ринку продавець встановлює ціну і відлякує всіх покупців, він продовжує стояти з такою ціною, і його товар ніхто не купує або він дивиться на покупців і гнучко реагує\”, – зазначив Прем\’єр.
Янукович: Україна буде шукати нові шляхи постачання газу, якщо не домовиться з Росією

Він зазначив, що Україна не приховує, що проводить колосальну роботу, яка призведе до того, що країна відмовиться від закупівель російського газу.

При цьому Азаров додав, що зараз закуповуються вишки, проводиться буріння на шельфі, укладаються угоди про видобуток сланцевого газу, планується почати видобуток газу на виснажених родовищах з використанням нових технологій. Він також наголосив, що через 2-3 роки Україна зможе сама себе повністю забезпечувати газом.

Він також порушив тему співпраці України з Митний союзом (МС) і Європейським союзом. Прем\’єр повідомив, що Україна надає великого значення співробітництву з МС і готова приєднатися до цілого ряду його положень, незважаючи на те, що планує створити зону вільної торгівлі з ЄС.

Азаров звернув увагу, що зараз російські експерти активізувалися з негативними прогнозами щодо ситуації в економіці України, але такі прогнози безпідставні, заявив він.

Повертаючись до газового питання, відзначимо, що його також торкнувся міністр палива та енергетики України Юрій Бойко. Він повідомив, що Національна акціонерна компанія (НАК) Нафтогаз України підписала новий контракт на імпорт природного газу на умовах реверсу, який дозволить до кінця поточного року закупити додатково 1 млрд куб. м блакитного палива.

Зазначимо, що зараз Україна з усіх сил намагається позбутися енергетичної залежності, в яку потрапила після підписання газового договору з Росією, названого українською владою кабальним.

Газпром і Нафтогаз 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості. Згідно з контрактом, ціна газу варіюється в залежності від ціни на нафту.

Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєвим 21 квітня 2010 року в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 млрд кубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину зниження російським урядом мита для постачання газу в Україну. Мито було обнулене, як наслідок, знижка склала 30% від контрактної ціни газу.

Україна веде з РФ тривалі переговори про зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти, підписані урядом екс-прем\’єра Юлії Тимошенко, на думку Президента України Віктора Януковича, – кабальними.

Нагадаємо, в січні поточного року Газпром виставив Нафтогазу України рахунок на $7 млрд. Це неустойка за невиконання контракту із закупівельгазу. Влада України отримання рахунку підтвердила, але визнала, що платити не збирається.

Суть конфлікту проста – ще під час перебування прем\’єром України Юлії Тимошенко дві компанії підписали довгостроковий контракт. За ним Київ зобов\’язувався купувати у Москви як мінімум 41 млрд. кубометрів газу на рік. А якщо споживає менше, то зобов\’язаний заплатити неустойку. В останні роки постачання різко скоротилися. По-перше, ціни на газ кусаються. Адже з недавнього часу Україна купує його майже за європейськими тарифами. По-друге, криза. Торік Нафтогаз купив лише 33 млрд кубометрів. І відразу ж, звісно, потрапив на пені і штрафи за недобір газу.

Зазначимо, що зараз Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти.

Так, з листопада 2012 року Україна почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.
За матерiалами: УНІАН, РИА Новости, Корреспондент.net, Інтерфакс-Україна

peredplata