На Буковині фінанси співають романси

На Буковині фінанси співають романсиПідприємства Буковини стогнуть. Ба більше! Органи виконавчої влади (РДА, ОДА) та органи місцевого самоврядування (обласні, міські, районні та сільські ради та виконкоми) стогнуть! Бо гроші на словах ніби і є, але насправді їх немає. Кажуть, що казначейство не пропускає платіжні доручення (тобто, щоб гроші на папері стали реальними коштами на рахунках).

Ми вже якось питали у заступника голови ОДА Кирила Крищенка стосовно блокування розрахунків місцевих бюджетів з юридичними та фізичними особами, які надавали товари та послуги бюджетним організаціям, через казначейство. Тоді він повідомив наступне:

— Дійсно, певний час існували проблеми, що стосувались проплат коштів органами державного казначейства, у зв’язку з необхідністю накопичення коштів для розрахунків за газ з Російською Федерацією. Проблема вирішується. Казначейство працює в нормальному режимі. Всі платежі, які були передбачені, будуть проплачені. У мене сумнівів у цьому немає. Є постанова кабміну та державного казначейства України.

Та численні «стогони» як керівників підприємств області, котрі не мають можливості платити податки, зарплатню працівникам, бо їм боргує бюджет, так і голів сільських рад, які не можуть закупити пального для пожежної машини чи зробити хоча б ямковий ремонт дороги, бо платіжки не пропускає казначейство, тривають! Тобто ця проблема не тимчасова, а стає дедалі більш постійною.

Тому ми й звернулись до Головного управління Державної казначейської служби України у Чернівецькій області з відповідним інформаційним запитом, в котрому просили вказати нам суму зареєстрованих фінансових зобов’язань по бюджетних установах області по кожній галузі станом на 1 серпня 2013 року. Також запитали, у зв’язку з чим на Буковині не відбувається або ж відбувається зі значними затримками виплата допомог з тимчасової втрати працездатності, які відшкодовані Чернівецьким обласним відділенням Фонду соціального страхування. Адже кошти перебувають на реєстраційних рахунках в казначействі.

З офіційної ж відповіді випливає, що по загальному і спеціальному фондах загальна сума зареєстрованих фінансових зобов’язань станом на 1 серпня 2013 року становить майже 69 мільйонів гривень. Зокрема, тільки із загального фонду на поточні видатки на утримання органів держуправління та місцевого самоврядування області в казначействі «зависло» 1,4 мільйона грн., більше 13,3 мільйона грн. не виплачено освітянській галузі (з них 12,6 млн. грн. – за використання товарів і послуг, в тому числі більше 2 млн. грн. — за оплату енергоносіїв і комунальних послуг, 801 тисяча — за продукти харчування, оплата за послуги, крім комунальних (виконані роботи з поточних ремонтів, охорона приміщень тощо) – більше 2,5 млн. грн. тощо).

Охорона здоров’я ж заборгувала 8,659 мільйона (медикаменти, інвентар, предмети, матеріали, продукти харчування – 4,4 мільйона). На соціальний захист та соцзабезпечення зобов’язань є на 8,584 мільйона гривень, з яких 6,171 мільйона – виплати населенню (пільги, субсидії, заходи з оздоровлення та відпочинку дітей). Житлово-комунальне господарство чекає на 2,2 мільйона (з яких більше 918 тисяч – це заборгованість за отримані товари і послуги). Транспортна інфраструктура не отримала законних 5,09 мільйона (з яких майже все – це сума компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян в різних видах транспорту). Загалом по всіх галузях та закладах на Буковині тільки по загальному фонду казначейство не віддало 44,349 мільйона гривень. І більше 24 мільйонів складають зобов’язання по спеціальному фонду, за рахунок коштів якого здійснюється фінансування капітальних видатків (будівництво, закупівля обладнання тощо). Найбільша ж сума зобов’язань — 7, 533 мільйона – це власне будівництво (реалізація заходів щодо інвестиційного розвитку території та реалізація інвестпроектів — ремонт, реконструкція, будівництво, експертизи проектно-кошторисної документації) і 7,203 мільйона – заборгованість за утримання та розвиток інфраструктури доріг.

Що ж стосується виплат за лікарняними та з безробіття, то в Головному управлінні Державної казначейської служби України повідомляють, що «враховуючи необхідність опрацювання значної кількості первинних та розрахункових документів, з метою уникнення соціальної напруги, органи Казначейства України забезпечують виконання насамперед захищених статей видатків бюджету, а саме: виплату заробітної плати, стипендії, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, продуктів харчування, медикаментів тощо».

Також нас запевнили, що «неоплачені платіжні доручення будуть опрацьовані найближчим часом та оплачені з урахуванням черговості надходження до органів Казначейства розрахункових документів розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів, в межах наявних фінансових ресурсів на єдиному казначейському рахунку (субрахунку єдиного казначейського рахунку). З огляду на вищевикладене, органи Державної казначейської служби України у Чернівецькій області вживають усіх можливих заходів щодо проведення у повному обсязі розрахунків згідно з наданими платіжними дорученнями».
Але, по суті, лікарняні та допомога з безробіття – це ті самі соціальні виплати та забезпечення. Адже, згідно з чинним законодавством, встановлено гарантії щодо захисту прав громадян на отримання коштів та соціальних послуг у разі тимчасової непрацездатності (тобто лікарняні повинні виплачуватись так само, як і заробітна плата).

Хоча підприємства вчасно (спробували б ні – мали б величезні штрафи) сплачують єдиний соціальний внесок та інші податки і збори. Напрошується сумний висновок – грошей в казні просто немає. І це ще не кінець року! Так що цю тему ми не закриваємо і повернемось до неї у грудні.

Надія ВІРНА

peredplata