Почалось. На зарплати вчителів вже не вистачає 2 млрд

Почалось. На зарплати вчителів вже не вистачає 2 млрдНедостатність коштів на виплату зарплати працівникам освіти більшості територій в листопаді-грудні призводить до напруження в освітянському середовищі. Про це заявив заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергія Романюка під час виступу на парламентських слуханнях \”Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення\”.

За його словами через недостатність видатків у більшості територій не забезпечується виплата педагогічним працівникам винагороди за сумлінну працю та допомоги на оздоровлення. Має місце безпідставне скасування або зменшення вчителям доплат за певні види педагогічної роботи, за виконання обов’язків тимчасово відсутніх колег, суміщення посад, примусове надання безоплатних відпусток.

\”Порушуються вимоги законодавства щодо рівня посадового окладу працівника I тарифного розряду. Через Урядові рішення його розмір на 295 гривень нижчий від мінімальної заробітної плати\”, – наголосив Романюк.

Він повідомив, що такий стан фінансування галузі призвів до невиконання встановлених ст.57 Закону \”Про освіту\” державних гарантій працівникам освіти. Середній розмір посадових окладів педпрацівників складає лише 44% від законодавчо встановленого рівня. У зв’язку з цим кожен з педагогів недоотримує в середньому понад 3,2 тис. грн., а спеціалісти – понад 1,6 тис. грн. на місяць.

\”Викликає тривогу та призводить до напруження в освітянському середовищі недостатність коштів на виплату зарплати працівникам більшості територій в листопаді-грудні, а також якість казначейського обслуговування навіть за їх наявності. За оперативними даними ланок Профспілки додаткова потреба видатків на оплату праці у місцевих бюджетах становить близько 2 млрд.грн\”, – заявив заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк.

Також за його словами, освітяни занепокоєні невизначеністю з прогнозними показниками проекту Держбюджету на 2014 рік, в першу чергу стосовно розміру мінімальної заробітної плати та величини першого тарифного розряду ЄТС.

Джерело та світлина Освіта.ua

peredplata