Податкова зможе використовувати детектор брехні

Податкова зможе використовувати детектор брехніМіндоходів отримало законні підстави використовувати в роботі комп\’ютерні поліграфи.
Про це пише \”Комерсант-Україна\”.

Як повідомляється, технічний пристрій може бути використано лише в трьох випадках .
Перший з них – оперативно-розшукова діяльність в системі міністерства та його територіальних органах для звуження кола підозрюваних, виявлення причетності опитуваних осіб до планування, підготовки та скоєння правопорушення, оцінки правдивості показань. Дві інші сфери використання поліграфів стосуються внутрішньовідомчої діяльності.

\”На детекторі брехні будуть перевіряти кандидатів на посади в структурі міністерства – не мають вони алкогольної або наркотичної залежності, схильності до суїциду, кримінального минулого або зв\’язків з криміналітетом, і взагалі – які їхні мотиви вступу на посаду. Перевіряти чесність співробітників можна буде також при проведенні службових розслідувань і перевірок\”, – пише видання.

Участь у дослідженні має бути добровільною. Респондент на будь-якому етапі інтерв\’ювання може відмовитися від участі без пояснення причин. Така відмова не повинна призвести до порушення прав людини.

Перевірки на поліграфі проводяться більш ніж у 75 країнах у тому числі на пострадянському просторі – у Росії, Білорусі і Молдові.
Однак, наприклад, в Австралії, Австрії та Німеччині такі дослідження заборонені. Колишній мер Києва Леонід Черновецький намагався застосувати поліграф для своїх підлеглих в Київській міській держадміністрації, спираючись на відповідний досвід у \”Правекс-банку\”.

Джерело Українська правда

peredplata