Курс долара обіцяють на рівні 8,5-9 грн. в 2014 році

Курс долара обіцяють на рівні 8,5-9 грн. в 2014 роціКурс долара на рівні 8,5-9 грн вже наступного року і вихід економіки з рецесії – такий прогноз опублікували аналітики міжнародного рейтингового агенства Fitch Ratings. Цей рік, за їх розрахунками, Україна закінчить з нульовим зростанням ВВП, а вже з наступного економіка покаже зростання на рівні 2,2 %, пише \” Сегодня\”

За результатами цього року аналітики очікують зростання цін на рівень 1,5%, а наступного року інфляція \” розженеться \” до 5%.

При цьому шансів на те, що Україна отримає кредит від МВФ, експерти Україні не віщують.

\”Але потрібно пам\’ятати: відсутність кредиту від МВФ ще не означає, що ми не можемо отримати кредити взагалі – наприклад, від Росії або ЄС\” , – сказав аналітик МЦПД Олександр Жолудь .

Українські експерти вважають , що в цілому прогноз агентства досить оптимістичний.

\” Головне – це прискорення зростання економіки. Якщо воно відбудеться, то слід очікувати і збільшення рівня доходів\”, – говорить фінансовий аналітик Ерік Найман.

Інший аналітик Микола Івченко пов\’язує майбутнє зростання нашої економіки з глобальними процесами .

\” Починається відновлення в Єврозоні, зростає економіка США. Значить, буде прискорюватися глобальне зростання і попит на продукцію українського експорту, а це прискорює ріст економіки\”, – сказав експерт.

На його думку, зарплати залишаться на нинішньому рівні до весни- літа наступного року – не будуть ні рости, ні падати. Зате з літа вони, за його прогнозами, зростуть на 7-8%. Правда, за прогнозами Fitch, разом із зарплатами зросте і курс долара – до 8,5 грн, і прискориться інфляція.

Але українцям не варто переживати , що від цього їх доходи постраждають.

\”Дійсно, зниження курсу гривні очікується, але потрібно розуміти, що це всього 10%, тобто ми особливо його не відчуємо

. Інфляція в 5 % також не критична для України – ми вважаємо, що вона протримається на такому рівні в найближчі кілька років \”, – вважає Жолудь.

Експерти впевнені, що різких коливань на валютному ринку найближчим часом чекати не варто.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що валовий внутрішній продукт (ВВП) України в третьому кварталі 2013 року порівняно з третім кварталом 2012 року знизився на 1,5% (у постійних цінах 2007 року).

Джерело та світлина http://newsru.ua/

peredplata