Українцям підвищать ціни на газ та уріжуть пільги

Українцям підвищать ціни на газ та уріжуть пільгиВ Україні заради відновлення кредитів МВФ все-таки підвищать тарифи на газ, ліквідують пільги для населення та бізнесу, а також послаблять курс гривні до долара. Згідно з інформацією видання \”Дзеркало тижня. Україна\”, низка таких рішень, які раніше стримували прогрес у переговорах з Фондом, була прийнята на спеціальній нараді у президента Віктора Януковича, що відбулася незабаром після його переговорів з російським колегою Володимиром Путіним.

Як повідомляє газета, на нараді, де також були прем\’єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем\’єр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов, президент погодився на реалізацію заходів одразу за декількома принциповими пунктами. В першу чергу, глава держави дав добро на значне (до 60%) підвищення тарифів на газ для населення. Однак, це торкнеться не всіх споживачів, а лише тих, хто споживає понад 3,5 тис. кубометрів газу в рік. Проект нової тарифної сітки вже підготували в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, а внести відповідні зміни в стару постанову Кабміну планується вже в найближчу середу. Крім того, в уряді розробили цілу програму зі стабілізації бюджету, в яку входить жорстка ревізія податкових пільг для бізнесу, закриття офшорних лазівок для бізнесу, а також ревізія існуючих соціальних пільг, яка може принести десятки мільярдів гривень для економії держбюджету.

Також планується урізати витрати на утримання держапарату – майже на 19 млрд гривень, що буде означати дуже жорстку економію практично для всіх відомств. Щодо решти вимог МВФ, зокрема, гнучкості обмінного курсу, то тут глава держави дав добро на очікуване розширення коридору коливань курсу гривні до долара – при цьому верхня його межа визначена на рівні 8,5 грн за долар. Слід зазначити, що про розробку програми раніше заявив і МВФ, який у своєму прес-релізі повідомив, що український уряд розробляє \”пакет пропозицій щодо економічної політики, спрямований на коригування зовнішньоекономічних дисбалансів та активізацію економічного зростання\”. У МВФ не раз заявляли, що для відновлення економічного зростання, необхідно провести в Україні низку реформ. \”Ми радимо більш гнучкий обмінний курс, щоб підвищити конкурентоспроможність. Мова йде про більш гнучкий обмінний курс, посилення фінансового сектору, фіскальні зміни, реформи в енергосекторі, в першу чергу, це передбачає підвищення тарифів. І останнє за порядком, але не за значенням, бізнес-середовища\”, – зазначив раніше представник МВФ.

Джерело та світлина ТСН

peredplata