На Буковині викладачам нема грошей на зарплату

На Буковині викладачам нема грошей на зарплату«Час» уже писав про кошти, які застрягли на казна чейських рахунках та які мали б піти на оплату бюджетними організаціями боргів за отримані послуги й товари. Вже навіть депутат від партії регіонів Валерій Калараш на позачерговій сесії Чернівецької обласної ради наголосив, що в Новоселицькому районі є проблеми бюджетної сфери з розрахунками за енергоносії (більше мільйона гривень) та навіть з оплатою праці (670 тисяч).

Тим часом влада робить вигляд, що все нормально. Про проблеми з казначейством голова ОДА Михайло Папієв згадав тільки раз, коли піднімалось питання про фірташівські мільйони. Про мільйони ж інші – ні слова.

Михайло Папієв дуже хвалився тим, що «привіз в область 43 мільйони» субвенцій. Але при цьому скромно промовчав, що ті гроші передбачені на оплату праці бюджетникам. Про що, зокрема, повідомив заступник голови ОДА Кирило Крищенко на тій же позачерговій сесії обласної ради.
На зауваження депутата-опозиціонера Миколи Салагора стосовно того, що неспроможність обласної влади виплатити зарплатні бюджетникам та неграмотний і нереалістичний бюджет 2013 року – це свідчення колапсу на Буковині, Кирило Крищенко парирував, що загалом фонд оплати праці працівників бюджетної сфери краю складає близько 2 мільярдів гривень. А тому 43 мільйони — це ніяк не колапс. І пообіцяв, що всі виплати будуть здійснені вчасно, при цьому запевнивши, що на Буковині наразі заборгованості з виплат бюджетникам не існує. 

Тим часом до редакції звернулись викладачі Чернівецького національного університету. Вони переконують, що за останній місяць в ЧНУ склалася катастрофічна ситуація із виплатою зарплатні викладачам. Працівники цього навчального закладу отримують зарплатню з двох джерел, а саме: з коштів держбюджету (приходять по лінії міністерства освіти і науки в рамках фінансування навчання студентів, що навчаються за держзамовленням) та з коштів спецфонду (кошти, що надійшли як оплата навчання від студентів-«контрактників»).

Залежно від ситуації викладач може отримувати зарплатню суто з бюджету (наразі тут затримок і справді немає). Але в більшості випадків ставка викладача складається з коштів держ-бюджету і спецфонду у різних пропорціях — від 25 до 100%.
В середині жовтня нарахування авансу, а в кінці місяця й зарплатні відбувалося лише з коштів держбюджету. Тобто той, хто має ставку в пропорції 50/50, отримав лише половину заробленого. Є чимало викладачів, які востаннє отримували зарплатню ще 30 вересня цього року. У ректораті їм кажуть, що всі виплати зарплатні, які мають відбуватися зі «спецкоштів», обласне казначейство блокує. І переконують, що від них нічого не залежить та що виплат зі спецкоштів найближчим часом очікувати не варто. Мало того, зарплатня, яка видається з коштів спецфонду, не належить до «захищених статей» і в звітності затримка з її виплатою не показується як заборгованість.

Однак виносити на публічний розголос свою проблему чи добиватись справедливості у ректораті педколектив навчального закладу побоюється (звично, совково). А тому викладачі навіть не наважуються афішувати свої імена.
Ми звернулись до керівництва ЧНУ з проханням прокоментувати ситуацію із затримками виплат зарплатні викладачам.

За підписом ректора Степана Мельничука ми отримали наступну відповідь:
«Нарахування заробітної плати співробітникам університету за жовтень відбулось повністю, проте, на жаль, аванс «по спецкоштам» наші співро-бітники за жовтень не отримали і на даний час (4 листопада) заробітну плату «по спецкоштам» не отримали також.
Адміністрація університету перебуває у постійному контакті з казначейством, але те, на жаль, також не може вплинути на ситуацію. 5 листопада ректор університету збирається у відрядження до Києва й спробує з’ясувати ситуацію в Міністерстві освіти і науки України».

Сподіваємось, викладачі таки отримають належні їм кошти. Але ситуація і на Буковині, і в країні загалом видається дуже критичною. Зокрема, «Комерсант» повідомляє, що до кінця року на захищені статті витрат в бюджеті вже не вистачає 18 млрд. грн. Окрім того, обсяг вільних коштів на рахунках Держказначейства 1 листопада скоротився до рекордно низьких за 10 років показників (за місяць він знизився майже в 10 разів — до 410 млн. грн.). Це викликано тим, що 30 жовтня Мінфін здійснив найбільший за поточний рік платіж на користь Міжнародного валютного фонду — 4,2 млрд. грн. Чергова виплата МВФ на суму 1,5 млрд. грн. пройде 12 листопада. Тому зараз й говорять про те, що влада готова піти на поступки МВФ (підвищення ціни на газ, скорочення соціальних виплат), аби лиш отримати від нього черговий доларовий наркотик. Проте раніше березня, навіть за умови виконання усіх вимог, коштів Україна не побачить. І вже до кінця грудня експерти прогнозують утворення в бюджеті дірки розміром до 30 мільярдів гривень.
Надія ВІРНА

Як нам повідомили вчора викладачі, дехто таки отримав зарплатню.

peredplata