Буковинців заспокоюють: тарифи на газ для населення підвищуватися не будуть

Буковинців заспокоюють: тарифи на газ для населення підвищуватися не будутьУряд продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про відновлення співпраці та прагне знайти оптимальний варіант вирішення питання про фінансовий дефіцит НАК «Нафтогаз України», виключивши при цьому збільшення тарифів на газ для населення.

Віце-прем\’єр-міністр України Юрій Бойко повідомив, що важливим кроком у цьому напрямі є заходи, яких вживає Україна у рамках членства в Енергетичному співтоваристві. Зокрема, вони стосуються розвитку конкуренції на газовому ринку та лібералізації газових поставок.

«Завдяки цьому НАК «Нафтогаз України» значно зменшила витрати на оплату газу, який закуповується у російського «Газпрому» за контрактом, підписаним при попередньому Уряді. Виконуючи завдання Президента Віктора Януковича, такі закупівлі скорочено в чотири рази. Це дуже важливе для нас досягнення, яке призводить до значного скорочення втрат національної економіки», — зазначив Юрій Бойко.

Він вважає, що населення України не повинно відповідати своїми грошима за умовами газового контракту, підписаного з Росією у 2009 році. Тому Кабінет Міністрів планує ввести диференційовані тарифи на газ для населення протягом 3-5 років.

«Уряд України має підтримувати найбідніші верстви населення. Несправедливо змушувати людей платити за газ ціну, що виставляється Росією. У країнах, забезпечених власним газом, його реальна ціна — 100-150 дол. США за 1 тис. куб. м», — заявив Віце-прем\’єр.

На думку урядових експертів, заява про введення диференційованих тарифів на газ для населення означає, що Україна і МВФ близькі до взаєморозуміння на переговорах про виділення кредиту Україні. Раніше МВФ наполягав на виконанні його вимог підвищити тарифи на газ для населення, а Уряд і Президент України Віктор Янукович заявляли, що ніколи не підуть на це.

Диференційовані тарифи можуть стати компромісом між небажанням України підвищувати ціни на газ для населення і вимогою МВФ зменшити дефіцит балансу НАК «Нафтогаз України». Адже саме на баланс державної газової монополії лягає різниця між високими закупівельними і низькими відпускними тарифами на газ для населення.

У зв\’язку з тим, що Україна змушена купувати газ у Росії за завищеною ціною, оптова ціна на природний газ, який «Нафтогаз» постачає для теплових електростанцій, становить 4700 грн. за 1 тис. куб. м. Водночас для населення цей газ продається за ціною 1309 грн. за 1 тис. куб. м.

За підсумками першого півріччя 2013 року збитки НАК «Нафтогаз України» від дотацій на газ населенню становили 1,2 млрд. дол. США.

Україна фактично знаходиться в трійці країн, які платять за російський газ дорожче за всіх у Європі. Низка перевірок фінансової діяльності НАК «Нафтогаз України» показала, що після підписання у 2009 році за підтримки екс-Прем\’єра Юлії Тимошенко газових угод із російським ВАТ «Газпром» ціна газу зросла більш ніж наполовину. Всі ці перевірки проводилися в період з 2008 по 2010 рік.

У 2008 році середня ціна на газ становила 179,5 дол. США за 1 тис. куб. м, після підписання контрактів у 2009 році вона вже сягнула 232,9 дол. США за 1 тис. куб. м.

Експерти зазначають, що ціни на російський газ для України на кінець 2013 року досягли рекордного рівня у 432 дол. США за 1 тис. куб. м. І в умовах світової фінансової кризи українська економіка навряд чи витримала б таке навантаження, якби Уряд завчасно не взявся за програму зі зниження енергетичної залежності України від імпортних енергоносіїв.

Зниження в Україні споживання імпортного газу — це стабільний процес, про що свідчать офіційні статистичні дані. Так, наприклад, у 2011 році Україна спожила близько 60 млрд. куб. м газу, у 2012 році — близько 55 млрд. куб. м, а в цьому році економіка країни виходить на знакові 50 млрд. куб. м, зазначають урядові аналітики.

Експерти галузі підкреслюють, що значне зниження споживання російських вуглеводнів вдалося забезпечити за рахунок диверсифікації закупівель газу, впровадження програм із енергоефективності та економії енергоресурсів, а також збільшення власного видобутку газу за рахунок освоєння шельфу Чорного та Азовського морів. Зокрема, завдяки реалізації політики щодо зниження залежності від російського газу Україна за рік зекономила понад 2 млрд. дол. США.

Про це повідомляється в Інформаційному бюлетені КМУ

peredplata