У Чернівцях працюють 1474 «модемних» РРО

Сьогодні звітність про використання реєстраторів розрахункових операцій за допомогою електронної контрольної стрічки до ДПІ у м. Чернівцях передають майже 1474 касових апаратів, або 94% зареєстрованих в нашому місті. Про це повідомив начальник чернівецької податкової Ярослав Городенський. Про це повідомляє Інформаційно-комунікаційни відділ ДПІ у м. Чернівцях.

«Такі результати свідчать, що підприємницька громада нашого міста сумлінно ставиться до необхідності виконання вимог законодавства. Адже практично всі представники бізнес-спільноти Чернівців, за виключенням однієї загальноукраїнської мережі, вже перейшли на електронне звітування. Втім, вони просто переходять на роботу за новими правилами поетапно, тому до завершення року переведуть касову техніку на цифрову контрольну стрічку», – повідомив Ярослав Доринович.

Власники новітньої касової техніки, яким вже не потрібно накопичувати велику кількість первинних документів на паперовій стрічці, діляться своїми враженнями на користь новацій. Серед основних переваг «розумних» РРО вони називають заощадження на папері і відсутність перевірок. Своє ставлення до нововведень озвучила керуюча рестораном «Di Bocca» Інга Баранюк: «Можу з впевненістю сказати, що нова касова техніка є більш комфортною і зручною у використанні. Я вбачаю основним позитивним аспектом такого нововведення – економію часу на складанні і поданні щомісячної звітності. «Модемні» касові апарати дають можливість зменшити витрати на друкування та зберігання контрольних стрічок, водночас витрати на придбання спеціальних модемів до касового апарату компенсуються витратами на придбання кілометрів паперової касової стрічки».

Звертаємо увагу власників касових апаратів! В термін до 01.12.2013 року необхідно вивести з експлуатації або доопрацювання всі моделі РРО, які не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів Міндоходів відповідно до вимог, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 №1057 «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби» та не включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.

Отже, вже з 1 грудня 2013 року, суб’єкти господарювання втратять право застосовувати РРО, які не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації за допомогою модемів.

Водночас, 14 липня набрав чинності Закон України 21.06.2013 року №357-VII, яким внесено зміни до терміну настання відповідальності за неподання електронної звітності власниками реєстраторів розрахункових операцій. Згідно із законом, застосування штрафних санкцій за неподання контрольно-звітної інформації РРО до органів Міндоходів відповідно до вимог чинного законодавства настає з 1 січня 2014 року. До цього часу за неподання електронної звітності платників, які використовують касові апарати, не штрафуватимуть.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях висловлює подяку підприємцям, які перейшли до електронного документообігу та нагадує власникам РРО, які ще використовують морально застарілу техніку, про необхідність вчасно її модернізувати. Часу залишилось обмаль.

peredplata