Вихідна допомога при звільненні

При звільненні з роботи працівника обов\’язково необхідно видати належно оформлену трудову книжку та провести з ним остаточні розрахунки. Відповідно до статті 47 Кодексу законів про працю України працівнику видається заробітна плата за відпрацьований час, компенсація за дні невикористаної відпустки, а також вихідна допомога у визначених кодексом випадках.

Так, вихідна допомога, виплачується коли підставою для припинення трудового договору є:

1) Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв\’язку із зміною істотних умов праці (п. 6 ст. 36 КЗпП).
Зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП).
Виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров\’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов\’язків вимагає доступу до державної таємниці (п. 2 ст. 40 КЗпП).
Поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу (п. 6 ст. 40 КЗпП).

У вказаних випадках вихідна допомога виплачується у розмірі не менше середнього місячного заробітку.
2) У разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП).
У вказаному випадку вихідна допомога виплачується у розмірі двох мінімальних заробітних плат.
3) В наслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (ст.ст. 38, 39 КЗпП).

У вказаному випадку вихідна допомога виплачується у розмірі передбачений колективним договором, але не менше 3-місячного середнього заробітку.
Також треба мати на увазі, що якщо звільняються працівники які є чорнобильцями 1-ї категорії у зв\’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників їм виплачується допомога в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати, а також зберігається за їх бажанням посадовий оклад, тарифна ставка (оклад) на новому місці роботи, але не більше одного року. Їм також гарантується працевлаштування з урахуванням їх побажань або можливість навчання нових професій (спеціальностей) із збереженням у встановленому порядку середньої заробітної плати за останнім місцем роботи за весь період перепідготовки, але не більше одного року.
Тетяна КОШКЕР, заступник начальника Чернівецького міського управління юстиції

peredplata