На підтримку курсу гривні у вересні Нацбанк витратив майже $2 млрд.

Відносна курсова стабільність на валютному ринку України на початку осені обійшлася банківському регулятору в \”кругленьку»суму – негативне сальдо валютних інтервенцій НБУ на міжбанку в минулому місяці перевищила $1,9 млрд.
У вересні 2011 року Національний банк України з метою підтримки курсової стабільності витратив $1,9 млрд. (в еквіваленті). Про це говориться в повідомленні НБУ, опублікованому на його офіційному сайті.

\”Чистий попит на іноземну валюту нівелювався курсовими коливаннями гривні і валютними інтервенціями Національного банку України. Їх негативне сальдо за місяць (вересень. – \”Дело\”) перевищила $1,9 млрд.\”, – повідомив регулятор.

Разом з тим, за його даними, за підсумками минулого місяця надходження іноземної валюти від нерезидентів перевищили платежі в їх користь на $617 млн.

Як повідомляло \”Дело\”, в минулому місяці міжнародні резерви України скоротилися відразу на $3,26 млрд. Це найбільше в грошовому вираженні падіння обсягу резервів за останні три роки – більше НБУ витратив тільки в \”передкризовий\” вересень 2008-го.

У Нацбанку настільки різке скорочення золотовалютних резервів пояснили підвищеним попитом на валюту з боку населення, а також продажем доларів \”Нафтогазу\” для розрахунків за імпортований газ.

Як повідомлялося раніше, за імпортований у вересні 2011 року природний газ НАК \”Нафтогаз України\” перерахував \”Газпрому\” близько $870 млн.

Вересень видався \”жарким\” і для російського колеги НБУ – Банку Росії. Нагадаємо, за минулий місяць Банк Росії з метою підтримки курсу рубля продав близько $8 млрд. Разом з тим тільки за 4 жовтня фінансові влади Росії на ці ж цілі витратили $1,15 млрд.
Джерело

peredplata