НБУ обмежив валютні операції і рух на банківських рахунках

НБУ обмежив валютні операції і рух на банківських рахункахПравління Національного банку України прийняло постанову № 49 «Про заходи щодо діяльності банків і проведення валютних операцій», яке носить тимчасовий і виключно упереджувальний характер і спрямоване на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків. Про це повідомляє прес-служба НБУ.
«Враховуючи підвищення курсової волатильності гривні і певну напругу на валютному ринку, Національний банк України в останні тижні почав вживати заходів для підтримки його рівноваги. Зокрема, НБУ збільшив свою присутність на міжбанківському ринку і застосував наявні у нього механізми та інструменти валютної стабілізації. Зазначені кроки мали очевидні позитивні ефекти. Проте їх результативність виявилася обмеженою через об\’єктивно несприятливого впливу низки зовнішніх і внутрішніх факторів, включаючи різку девальвацію національних валют в групі країн з ринками, що формуються», – сказано в повідомленні.
У НБУ відзначають, що прийнята постанова сприятиме стабільності банківської системи країни, забезпеченню своєчасності банківських розрахунків, у тому числі за зовнішньоекономічними контрактами і пов\’язаною з ними господарською діяльністю. Постанова № 49 передбачає: розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку Національного банку, встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами; певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів в межах залишків коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня; тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за окремими операціями; певні обмеження на терміни купівлі уповноваженими банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і т.д.Також постанова передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій , пов\’язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат. Воно не обмежує оплату витрат на навчання і лікування за кордоном; транспортування хворих; переказів, здійснюваних у разі зміни держави проживання; переказів , пов\’язаних з оплатою праці нерезидентів в Україні і т.д.Крім того, постанова № 49 підвищує можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращує умови фінансового моніторингу і не обмежує використання громадянами їх доходів і заощаджень, відзначили в Нацбанку.
Зазначений документ набуває чинності з 7 лютого 2014 року і діє до прийняття Національним банком окремого рішення.

peredplata