Невідомі благодійники дають Чернівцям мільйони

Невідомі благодійники дають Чернівцям мільйониМісто засипають грошима благодійники. Майже мільйон гривень – на реконструкцію приміщення навчально-виховного комплексу «Любисток». Понад півмільйона гривень – на дитячі майданчики. Ще понад два мільйони гривень – на закупівлю рентген-апаратів для поліклінік. Організація святкування 603-ї річниці міста – усі кошти надійшли від спонсорів. Проте ким є ці меценати, влада вперто тримає у таємниці.

Кореспондент «МБ» намагалася з’ясувати їхні прізвища, а також дізнатися, що вони отримують за свою щедрість. З’ясувати вдалося лише те, що окремі міські депутати виступають спонсорами. Проте їхній внесок надто скромний і обчислюється далеко не сотнями тисяч чи мільйонами.

«У місті дуже важка ситуація з грошима»

Депутат міської ради, директор фірми «Мігро» Михайло ГРОСУ в мільйонних масштабах благодійництвом не займається. Він вирішує скромніші проблеми – допомагає замінити вікна у школі №10.

– Частину грошей дають батьки, частину – міська рада і я, – каже Михайло Михайлович. – Якщо депутат є бізнесменом, його не оминають. Щось обов’язково мусить дати. На День міста копійки не витратили з бюджету. Організували свято за рахунок меценатів, місцевих бізнесменів. Так завжди робили – і за попереднього, і за нинішнього керівництва. У місті зараз дуже важка ситуація з грошима. Нині з бюджету фінансується лише програма асфальтування міжбудинкових проїздів – і те за рахунок прибутку з Калинівського ринку. Загалом депутати займаються роботою на своїх округах – хто під’їзди ремонтує, хто дитячі майданчики встановлює. Так завжди було: 50 відсотків дає влада, 50 – бізнесмени.

Два дитячі майданчики на вулиці Комарова подарував депутат міськради і бізнесмен Валерій ЧИНУШ.
– Один вже відкрили, другий плануємо відкрити згодом, – каже депутат. – Встановлення одного майданчика коштує приблизно 40 тисяч гривень.
Депутат міськради, директор фірми «Нова» Наталя САВКА виділяла кошти на облаштування дитячих майданчиків на вулиці Стасюка, Полєтаєва та на проспекті Незалежності.
– Замовила 12 лавочок, також мешканці району просять встановити перекладини, – каже пані Наталя. – Облаштуванням майданчиків займалася з власної ініціативи. Депутат повинен розуміти, що коли балотується, повинен бути готовим витрачати власні кошти на благоустрій території округу.

Головні меценати живуть у Києві та закордоном

Голова благодійного фонду «Вікторія» Віктор ГОРДАШ спонсорував до Дня міста п’ять тисяч гривень на друк плакатів із привітанням секретаря міськради. Розповідати, якими ще благодійними справами займається його фонд, відмовився. Лише сказав, що поділиться такою інформацією у присутності Віталія Михайлішина.

– Без нього не буду говорити, бо є моменти, які можуть неправильно трактувати, – пояснив благодійник. – Акцій було багато, але говорити про це краще із ним.
Один із проявів благодійності у місті – облаштування дитячих майданчиків. У Чернівцях пообіцяли встановити 30 майданчиків, 17 із них вже облаштували. Хто ж так любить чернівецьких дітей, секретар міської ради Віталій МИХАЙЛІШИН тримає у таємниці. Жодних прізвищ благодійників не називає.

– Це різні люди, – каже Віталій Михайлішин. – Депутати міськради не дали жодної копійки на ці дитячі майданчики. На це кошти знаходжу сам. Люди допомагають, дають кошти на розвиток міста. Це колишні чернівчани. Дехто мешкає у Києві, дехто – за кордоном. Таких людей є приблизно п’ятеро осіб. Їхні прізвища назвати не можу, адже вони не хочуть цього.
У місті за кошти таємних благодійників незабаром з’явиться ще й рентген-апарат у поліклініці №2. Продовжуємо замінювати вікна у школі №5. Робимо підлогу у спортзалі школи №24. Більш суттєвих акцій цього року не передбачається, – говорить секретар. – Загальна сума вливань у місто за літо-осінь – приблизно шість мільйонів гривень.

«Анонімні дарувальники – це неприродно»

Опозиція у міськраді стверджує, що прізвищ благодійників не знає, але турбується, що невдовзі громаді доведеться розраховуватися з ними.

– Один із прикладів подяки за благодійництво – продовження терміну оренди супермаркету «Антошка», – каже депутат міськради Олексій КАСПРУК. – Підприємець мав заплатити у бюджет міста півмільйона гривень, а за рішенням сесії заплатить 170 тисяч гривень. Можна із зекономлених грошей, скажімо, 50 тисяч виділити на благодійність? Гадаю, можна. Також сесія виділила невідомому інвестору 20 гектарів землі у Садгорі під молочно-тваринницький комплекс. Підряди на виконання робіт дають не комунальному підприємству, а приватним структурам. Анонімні дарувальники – це неприродно для нормального суспільства. Хоча із заяв секретаря міськради можна зробити висновок, що дуже активно допомагає Чернівцям державна компанія «Укргазвидобування».
Як відомо, очолює компанію виходець із Чернівців Юрій Борисов.

Коментарі:
Ігор БАБЮК, директор Буковинського центру виборчих технологій:
– Такі щедрі вливання спонсорських коштів не можуть обійтися без розрахунку з донорами. Для цього місцева влада має два основні ресурси, які цікавлять благодійників. Це комунальні земля і майно. Спонсорів міста цікавить не лише приватизація землі чи майна, але й оренда. Одним із яскравих прикладів розрахунку є здача в оренду землі під супермаркет «Антошка» на 49 років. Також влада має можливість розраховуватися видачею дозволів на встановлення торгових павільйонів, комерційних структур, дозволами на будівництво. Якщо ж влада приховує прізвища благодійників, це можна розцінювати як корупційне діяння.

Ігор КУХАРЧУК, громадський діяч, активіст антикорупційних проектів:
– Явище, коли підприємці і бізнесмени дарують громаді блага, а місцева влада розраховується з ними виділенням земельних ділянок, продовженням термінів оренди комунального майна, у Європі кваліфікують як приховану корупцію. Справжні меценати анонімно без присутності чиновників впроваджують свою благодійну діяльність. Коли ж вливання спонсорських коштів на дитячі майданчики супроводжується масштабною публічною інформаційною кампанією, це не можна назвати чистою благодійністю.
Як розрахуватися з такими благодійниками, завжди знайдуть спосіб. У комунальній власності міста поки що залишаються приблизно тисячі об’єктів. Чиновники вважають, що роблять правильно. Це їхнє моральне право. Але оцінку їхнім діям згодом дасть виборець.

Ольга ГНІДАН
Джерело та світлина Молодий буковинець

peredplata