ЄС підготує план по скороченню залежності від російського газу до червня 2014 року

Євросоюз до червня 2014 року має підготувати \”дорожню карту\” щодо скорочення залежності від російського газу у зв‘язку з ситуацією навколо Криму.

Про це пише агентство Bloomberg з посиланням на проект документа, підготованого за підсумками зустрічі глав 28 країн ЄС.

Протягом наступних трьох місяців Єврокомісія повинна окреслити способи диверсифікації поставок енергоносіїв і зниження залежності від Росії, яка є в даний час основним постачальником нафти і газу в регіон.

Глави держав ЄС планують обговорити питання енергобезпеки в контексті української кризи в п\’ятницю, 21 березня.

Вони також мають намір вжити заходів для збільшення інтеграції ринків газу та електроенергії, щоб понизити ціни на енергоносії, які в деяких регіонах Європи вдвічі перевищують ціни в США.

Згідно з прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), залежність країн Євросоюзу від імпортованих енергоносіїв збільшиться до 80 % до 2035 року з нинішніх 60 %, відмічає \”Интерфакс\”.

За даними ЄС, у 2010 році на частку Росії припало майже 32 % імпортованого країнами ЄС газу і 35% імпортованої нафти.

У 2012 році витрати Європи на імпорт нафти і газу зросли до понад 400 млрд євро в 2012 році , що еквівалентно 3,1 % ВВП Євросоюзу. Для порівняння, у період з 1990 по 2011 років ЄС витрачав в середньому 180 млн євро на імпорт енергоносіїв.

Фото: zn.ua

peredplata