Лісівникам почали радити не садити на Буковині бук, а збільшувати площу модрини

Лісівникам почали радити не садити на Буковині бук, а збільшувати площу модрини 2 квітня у приміщенні ДП «Чернівецьке ЛГ» відбулася нарада за участю головних лісничих лісгоспів та працівників відділу лісового господарства, охорони і захисту лісу Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства. Зібрав позапланову нараду та вів її радник з питань лісового господарства голови Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Дарчук.
У лісничих пан Дарчук запитував, як саме проходить лісокультурна кампанія в області. Лісівники зазначили, що мають достатньо садивного матеріалу, вистачає коштів й інших ресурсів для заліснення зрубів та створення нових лісів на нелісових землях держлісфонду. Також потужно працюють базисні лісові розсадники, які забезпечують саджанцями та сіянцями не тільки лісгоспи, а й місцеве населення. Відомо, що Сокирянський, Хотинський та Чернівецький лісгоспи уже завершили лісокультурну кампанію, створивши запланований обсяг лісових культур. Останні гектари досаджують у Сторожинецькому лісгоспі. А от гірські підприємства ще продовжують саджати ліс у зв’язку із природно-кліматичними умовами у підпорядкованому держлісфонді.
На всі пояснення головних лісничих, що лісові культури створено відповідно до планів та умов місцезростання, радник губернатора стверджував, що це зроблено неправильно, та порадив «повністю перевірити усі проекти лісових культур». Мовляв, він бачив європейський досвід, коли чільне місце під час заліснення зрубів відводилося такій деревній породі як модрина. На запитання, чи його вимозі створювати цю культуру на Буковині є наукове обґрунтування, відповів, що ні, проте запевнив, що саме модрину слід обов’язково садити у всіх регіонах – від Путильщини і до Сокирянщини. «Ви будете садити модрину не десятим місцем, а хоча б восьмим або п’ятим», – сказав він лісівникам. А згодом дав вказівку лісничому Берегометського лісмисливгоспу: «Бук не садіть, на Буковині його не треба садити!» У ролі грунтополіпшуючої породи, якою є бук, порадив садити на Вижниччині… верби. На доповідь головного лісничого ДП «Хотинське ЛГ» Віталія Чулея, що цьогоріч закладено плантації новорічних ялинок, теж відповів категорично: «Не треба нам новорічних ялинок! Забудьте про них! Не садіть їх.»
Чимало суперечностей радник Володимир Дарчук висловив і з приводу створення культур дуба. Зокрема, то стверджував, то заперечував необхідність штучної посадки підгінних деревних порід для цієї лісової культури. Також запропонував змінити схему створення дубових насаджень, яка вже давно себе добре зарекомендувала: «Найкраща схема посадки лісових культур дуба – 4х0,5 м. А 6х0,5 м – це категорична схема, припиніть її!» Фактично, він запропонував ущільнити культури дуба, що призведе до зайвих витрат садивного матеріалу, затрат на створення лісових культур та догляд за ними. Як з економічної, так і з лісівничої точки зору це є недоцільним, адже при будь-якій схемі посадки у І бонітеті дубових деревостанів до віку стиглості щільність дуба має становити трохи більше 200 штук на гектар.
Заліснити Буковину модринами та вербами і перестати саджати бук – ось основні «професійні» поради лісівникам від нової влади краю. Слід зазначити, що світові спеціалісти мають кардинально протилежну місцевій владі думку щодо стану лісів Чернівеччини. Незалежні міжнародні аудитори висловилися за те, що тут система ведення лісового господарства відповідає міжнародним вимогам щодо управління лісами та лісокористування на засадах сталого розвитку. І як доказ цього, лісгоспам області видали сертифікати за схемою Лісової наглядової ради (FSC), які означають, що буковинські лісівники дотримуються міжнародних стандартів лісової справи.
Прес-служба Чернівецького обласного управління
лісового та мисливського господарства

peredplata