Скраплений газ для буковинців може подорожчати вдвічі

Через відсутність спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення, цей вид енергоресурсу може подорожчати вдвічі. Станом на 16 квітня 2014 року ПАТ «Чернівцігаз» вимушене призупинити забезпечення споживачів Чернівецької області скрапленим газом за пільговими цінами. Якщо проблема не вирішиться в найближчий час, вартість скрапленого газу для населення сягне його комерційної ціни, що становитиме близько 350 грн. за один балон газу.

Протягом березня-квітня 2014 року не було проведено жодного спеціалізованого аукціону з продажу скрапленого газу для потреб населення. На сьогоднішній день, через перебої з його постачанням, ПАТ «Чернівцігаз» вичерпав свій резерв скрапленого газу для забезпечення споживачів області за пільговими цінами. Ситуація, що склалась, може торкнутися близько 69 тисяч сімей Буковини, адже саме такою є кількість домогосподарств області, що споживають цей вид палива.

Керівництво компанії направило листа Голові Чернівецької ОДА Роману Ванзуряку з проханням звернутися до Кабінету Міністрів України для якнайшвидшого відновлення проведення спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для комунально-побутового споживання.

«Ми чудово розуміємо, що сьогодні питання ціни газу є одним з найбільш болючих для людей. Відсутність аукціонів може ще більше посилити напруженість в суспільстві. Сподіваємось уряд прийме правильне рішення і знайде вихід з ситуації, що склалась» – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Нагадаємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.11 р. № 1064 «Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу», скраплений газ для забезпечення комунально-побутових потреб населення області ПАТ «Чернівцігаз» закуповує на спеціалізованих аукціонах за цінами виробників , що дає можливість реалізовувати його споживачам за ціною, яка є вдвічі меншою ніж комерційна.

На сьогоднішній день скрапленим газом в Україні користуються понад 2,5 млн. українських сімей. Більша їх частина проживає на негазифікованих територіях та відноситься до соціально незахищених верств населення.

ДОВІДКА : Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,58 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 500 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 224 тисячі сімей Чернівецької області та 4 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2013 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 34,9 млн. грн.

peredplata