Суд залучив до справи «Арсеній Яценюк проти НБУ» близько 1000 громадян

Суд залучив до справи «Арсеній Яценюк проти НБУ» близько 1000 громадянОкружний адміністративний суд Києва залучив до справи проти Нацбанку за паспортизацію валютообмінних операцій близько 1000 громадян України. Вони вступили у справу на боці лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка, який вимагає скасування постанови НБУ №278 про обов’язковість здійснення валютообмінних операції лише за пред\’явлення паспорта.
Суд також залучив до справи Міністерство юстиції України та зобов’язав його надати свою позицію стосовно правомірності оскаржуваної постанови.
Представники Національного банку, які взяли участь у судовому засіданні, заявили, що на сьогодні відпрацьовуються зміни до постанови №278. Суд зобов’язав їх на наступному засіданні надати докази відповідних змін до оскаржуваного документу.

Як повідомив по завершенні судового засідання керівник юридичного департаменту Павло Петренко, на суді представники Нацбанку заперечували проти залучення громадян до справи, мотивуючи тим, що це не претензії до НБУ, а – до конкретних комерційних банків. «Хочу нагадати, що вимога щодо ксерокопіювання паспортів під час валютообмінних операціях висувається комерційними банками на підставі саме постанови Національного банку №278», – зазначив він.

«Фактично представники Нацбанку сьогодні визнали, що вимога щодо ксерокопіювання паспортів не скасована. Вони запевнили, що зміни готові й лежать на підпису в правлінні НБУ. Наступного засідання НБУ має продемонструвати підписаний документ. Або всі заяви керівництва Нацбанку залишаються черговим блефом», – сказав Павло Петренко.
Наступне засідання призначене на 3 листопада о 11.30.

peredplata