Європейські бізнес-партнери очікують на чернівецьких підприємців

Чернівецькі експортери можуть працювати з європейськими партнерами за новими правилами, що дозволить їм випробувати свої сили на конкурентному ринку ЄС.

Наразі експортні операції здійснюють близько сотні представників бізнес-спільноти нашого міста. Впродовж минулого року обсяг експорту становив більш як півмільярда гривень (562,0 млн. грн.).

Європейський союз з 23 квітня в односторонньому порядку відкрив свої ринки для українських товарів у рамках автономного преференційного торговельного режиму між Україною і ЄС. Відповідне рішення Європейського парламенту було опубліковано в офіційному журналі ЄС 22 квітня.
\”Правила набувають чинності наступного дня після їх опублікування в офіційному журналі Європейського союзу\”, – йдеться в тексті документа.

Преференційний режим торгівлі передбачає зниження ставок мита для поставок українських товарів, а також встановлення квот на такі поставки, що дозволить вітчизняним експортерам збільшити поставки на ринки ЄС.

Починаючи з моменту введення автономного преференційного торговельного режиму, ставки ввізного мита ЄС встановлюються на рівні, який повинен діяти в перший рік після введення вільної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Діяти режим буде до 1 листопада цього року, або до підписання економічної частини угоди про асоціацію України і ЄС.

\”Дуже хочеться, щоб чернівецькі експортери збільшили, а «новачки» скористались можливістю та невідкладно розпочали постачання своїх товарів на терени ЄС, адже активне освоєння європейського ринку дасть можливість отримати фінансовий ресурс як бізнесу, так і бюджету\”, – зазначив начальник ДПІ у м. Чернівцях Ярослав Городенський.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях сподівається, що застосування з боку ЄС автономних торговельних преференцій сприятиме значній активізації підприємництва за збільшенню бюджетних надходжень.

Доступну інформацію щодо потенційних бізнес-партнерів можна переглянути на веб-сторінці e-Justice (https://e-ustice.europa.eu/content_business_registers-104-en.do). Через дану електронну адресу забезпечується доступ до національних бізнес реєстрів держав – членів Євросоюзу (https://ejustice.europa.eu/content_business_registers_in_member_states-106-en.do), а також до єдиного на цей час комерційного Європейського бізнес реєстру (European Business Register – EBR, http://www.ebr.org/).
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata