Працевлаштування молоді у Чернівецькій області

Працююча молодь (у віці до 35 років) у всіх сферах економічної діяльності Буковини на кінець 2013р. становила 47,6 тис. осіб. Найбільше молодих людей було зайнято на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів та у сфері фінансової та страхової діяльності. Повідомляє Головне управління статистики у Чернівецькій області.

В органах виконавчої влади та місцевого самоврядування працювало 3,8 тис. молодих осіб віком до 35 років (45,6% загальної кількості працівників), з яких 0,6 тис. осіб займали посади керівників та 3,2 тис. осіб – спеціалістів.

Найменше працюючої молоді було зайнято у сфері мистецтва, спорту, розваг та відпочинку та на підприємствах операцій з нерухомим майном.

Питання отримання першого місця роботи молодими спеціалістами після закінчення закладів освіти залишається проблемним.

Випускники заочної форми навчання здебільшого мають місце роботи. Проте, гарантією зайнятості випускників денних відділень вузів є отримання направлень на роботу, які визначаються державним замовленням. У 2013р. вищими навчальними закладами області було підготовлено 1432 магістри, 2770 спеціалістів, 1214 бакалаврів та 2888 молодших спеціалістів, але лише 31,5% загальної їх кількості отримали направлення на роботу.

Найбільш престижними для молоді залишаються такі професії, як менеджер, юрист, фінансист. Але, не всі бажаючі отримати такі місця в змозі їх зайняти, по-перше, через незначний попит на них на ринку праці; по-друге, через високі вимоги до претендентів на зайняття таких робочих місць з боку роботодавців. Опиняючись на ринку праці без роботи, молоді люди звертаються за допомогою у працевлаштуванні до державної служби зайнятості. Так, протягом 2013р. на обліку державної служби зайнятості загалом перебувало 12,4 тис. молодих осіб у віці до 35 років, з яких було працевлаштовано впродовж року тільки 22,5%.

Загалом, на 1 січня п.р. на обліку в державній службі зайнятості перебувало 4,2 тис. молодих осіб, або 44,4% загальної кількості незайнятого населення, яке знаходилося на обліку.

peredplata