Михайло Сеничак: «Кожен буковинець може долучитися до обговорення Концепції реформування податкової системи»

  Михайло Сеничак: «Кожен буковинець може долучитися до  обговорення Концепції реформування податкової системи»  В.о.начальника Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області Михайло Сеничак розповідає про особливості та перспективи реформування податкової системи України відповідно до Концепції

– Михайле Ярославовичу! Днями розпочато обговорення проекту змін до норм Податкового кодексу так звану Концепцію реформування податкової системи України. Як на вашу думку триває цей процес та яка мета такого всенародного обговорення.
Розроблену Концепцію реформування податкової системи винесено на обговорення громадськості та бізнесу, яке триватиме місяць. Після цього остаточний проект Закону про економічне зростання буде винесено на розгляд Верховної Ради України. Під час обговорення найперше маємо на меті інформувати про зміст Урядового пакету реформування податкової системи України якомога більше платників податків та громадськість.
Друге, що не менш важливо, зібрати від представників усіх бізнесових кіл пропозиції та зауваження.І основне – це прагнення встановити принцип гармонійних відносин між владою та бізнесом шляхом проведення ефективної і тісної співпраці з усіма ланками підприємництва.
Загалом, ми робимо акцент на налагоджені відкритого і прозорого діалогу в контексті оподаткування, що сприятиме ухваленню якісно нового, ефективного законодавчого акту.
– п.Михайле чи можна стверджувати, що розробляються нові податкові «правила гри» для бізнесменів?В чому їх сутність та які переваги?
Урядовий пакет реформування податкової служби містить ряд глобальних змін в оподаткуванні. Серед основних – це зменшення кількості податків з 22 до 9 та відповідно спрощення обліку і звітності. Скорочення кількості податків і зборів дозволить зменшити кількість звітів, спростити систему обліку та економити час платників податків.
Зокрема, скасовуються збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності; рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктоводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір та збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
З метою скасування податкового обліку і забезпечення ведення єдиного бухгалтерського обліку запропоновано реформувати порядок оподаткування податком на прибуток. В якості об’єкта оподаткування буде виступати фінансовий результат, визначений за правилами бухгалтерського обліку, скоригований всього на три різниці: амортизація, резерви, фінансові операції. Таким чином, із 49 податкових різниць залишиться всього 3.
В аграрному секторі розробники Концепції пропонують перевести на загальну систему оподаткування підприємства, у яких обсяг виручки перевищує 20 млн. грн. та мають більше 3 тис. гектарів землі. Інші підприємства залишаються на діючій пільговій системі оподаткування. За підрахунками Уряду, на загальну систему оподаткування буде переведено 10% суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють в аграрному секторі.
-Підприємництво краю давно очікує змін щодо зниження навантаження на фонд оплати праці. Що визначає Концепція у цьому напрямку?
Концепцією на обговорення громадськості представлені 6 моделей реформування податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Реформування знизить навантаження на фонд оплати праці,сприятиме соціальній справедливості та виведенню зарплати з «тіні».
-Чи торкнеться реформування децентралізації надходжень податків до місцевих бюджетів?
Переведення податків (податку на нерухоме майно та фіксованого сільськогосподарського податку) із загальнодержавних до місцевих дозволить підвищити самостійність місцевих бюджетів та децентралізувати їх наповнення.

Прес-служба Головного управління
Міндоходів у Чернівецькій області

peredplata