Депутати пропонують вивести економіку з тіні шляхом досягнення податкової угоди

Депутати пропонують вивести економіку з тіні шляхом досягнення податкової угодиПідприємцям пропонують сплатити 5% з загальної суми занижених податкових зобов’язань.
В Верховній Раді України зареєстрований законопроект №5043 «Про внесення змін до Податкового кодексу» (щодо створення можливостей для податкової угоди), основна мета якого – створити умови для детінізації економіки і унеможливити тиск на підприємців з боку контролюючих органів або окремих чиновників.

«Ми пропонуємо зробити це через механізм податкової угоди. Зокрема, підприємства, які були змушені користуватись «площадками» чи «податковими ямами» в період до 1 квітня 2014 року, отримають можливість сплатити 5% від суми заниженого податкового зобов’язання, після чого інші 95% такої суми будуть вважатися погашеними. Тобто, бізнес і влада підписують мирову угоду, в результаті якої держава отримує додаткові кошти в бюджет, а підприємства переходять в легальне поле та звільняються від тиску податківців», – розповідає один з співавторів законопроекту, народний депутат, член фракції УДАР Віталія Кличка Оксана Продан.

Пов’язано це з тим, що при минулому режимі бізнес змушений був йти на податкові порушення, а тому майже всі середні та великі підприємства використовували різноманітні «схеми», ідеологами яких були представники влади.

«Інформація про це зберігається, відповідно, є великий ризик, що проти деяких компаній в «потрібний» момент вона буде використана так, як це потрібно чиновникам. Саме тому, щоб стимулювати бізнес виходити з тіні, сьогодні конче необхідно перегорнути цю сторінку, давши можливість сплатити частину податків і знявши будь-які претензії по минулим податковим періодам», – відзначила Оксана Продан.

За її словами, прийнявши цей закон, влада продемонструє готовність змінювати підходи в роботі з бізнесом.

«Це друга спроба, адже перша у вигляді законопроекту по податковому компромісу виявилася невдалою. Враховуючи, що співавторами законопроекту №5043 стали депутати декількох фракцій та груп, ми розраховуємо на підтримку залу і будемо наполягати на розгляді документу ще цим складом парламенту. Бізнес чекає на прийняття цього законопроекту, і це той випадок, коли він повністю відображає інтереси держави. Хоча не виключено, що деякі зацікавлені особи і далі будуть гальмувати процес його прийняття, адже дуже вигідно тримати підприємців на «гачку», регулярно отримуючи дивіденди», – підсумувала Оксана Продан.

peredplata