МВФ від української влади вимагає підвищення цін на газ та податків

МВФ від української влади вимагає підвищення цін на газ та податківМіжнародний валютний фонд вимагає від Києва не тільки підвищення тарифів на газ для. МВФ наполягає на збільшення резервного фонду держбюджету з 3 млрд. грн до 5 млр. грн, а також розширити прогресивну шкалу оподаткування фізичних осіб

МВФ наполягав на одномоментному підвищенні тарифів на газ для населення на 30% і для теплокомуненерго на 60%.

\”Валютний фонд міг би погодитися на плавне підвищення тарифів. Проте в Кабінеті міністрів розраховують на успішний результат газових переговорів з Росією, тому на даний момент коригування тарифів небажана\”, – сказало джерело, знайоме з ходом переговорів.

Враховуючи, що природний газ становить близько 70% у структурі тарифу на тепло, його подорожчання на 60% для ТКЕ підвищить тариф на централізоване опалення в середньому на 42%. В цілому зростання вартості газу, тепла та гарячої води може додати до споживчої інфляції до 2,1 процентного пункту.

Питання коригування тарифів ЖКГ виявився не єдиною проблемою в ході переговорів. У МВФ наполягають на внесенні коректив у бюджет 2012 року, пропонуючи розраховувати його, ґрунтуючись на зростанні ВВП на 4%, а не на раніше закладених 5%. \”Обсяг номінального ВВП в 2011 році, навіть у разі 4-процентного зростання економіки, буде вище очікуваного і досягне запланованого нами рівня. Тому корекція не потрібна\”, – додав співрозмовник видання.

Однак цей аргумент не переконав МВФ. У результаті було запропоновано перерахувати доходи держбюджету на основі більш реалістичного прогнозу зростання ВВП, в результаті чого його дохідна частина повинна бути знижена на 3 млрд. грн.

Джерело уточнило, що МВФ запропонував збільшити резервний фонд держбюджету з 3 млрд. грн до 5 млрд. грн, а також розширити прогресивну шкалу оподаткування фізичних осіб. До 2011 року в Україні стягувалося 15% від доходів громадян. З 1 січня введена ставка 17% для випадків, коли щомісячний дохід громадянина перевищує десятиразовий розмір мінімальної зарплати на початок року (941 грн) – тобто понад 9410 грн.

Враховуючи, що 1 грудня прожитковий мінімум збільшиться до 1004 грн, підвищена ставка податку може торкнутися середнього класу.

Як повідомлялося, місія Міжнародного валютного фонду взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань.

Раніше Reuters з посиланням на джерело повідомило, що двотижневі переговори місії Міжнародного валютного фонду з українською владою, швидше за все, не увінчаються домовленістю про відновлення фінансової допомоги країні. У той же час прем\’єр-міністр Микола Азаров оцінює черговий етап переговорів з МВФ як цілком конструктивний.

Джерело Фокус

peredplata