Як перевірити надійність Вашого банку

Як перевірити надійність Вашого банкуЕкономічна криза, загальна нестабільність на фінансовому ринку викликають неабияку тривогу серед вкладників. Однак панічні настрої – найгірший радник. Тим паче, що, на думку більшості незалежних експертів, провідні українські банки демонструють достатній ступінь стійкості, а деякі — навіть позитивні показники розвитку. Та як саме переконатись у надійності фінустанови? Редакція пропонує особисто провести поглиблену перевірку свого банку.

Критерій 1. Результати фінансової діяльності банку

.

Український фінансовий ринок (втім, як і вся економіка країни) переживає один із найважчих періодів у ХХІ сторіччі. Звісно, світова економічна криза 2008-2009 років також потужно вдарила по українській фінансовій системі. Але тоді, принаймні, країна не страждала від «гібридної» військової агресії.
Нині все набагато складніше. Однак банківська система, незважаючи на усі проблеми та «вражу агітацію», працює у штатному режимі. Позитивним показником є повідомлення НБУ про збільшення уперше за останні місяці золотовалютного запасу країни, який станом на 1 жовтня перевищив 16 мільярдів доларів.
Не менш важливим є й те, що, всупереч усім негараздам, 2/3 банків мають позитивні показники у графі «прибуток». Згідно з інформацією Асоціації українських банків, серед лідерів – «Ощадбанк», «Приватбанк», «Дельта Банк».
Тому, якщо Ваш банк має стабільний прибуток навіть в умовах кризи, це безумовний плюс для його репутації.

Критерій 2. Наявність рефінансування від НБУ

.

Сьогодні основні зусилля НБУ спрямовані на забезпечення стабільної роботи банківського сектору в умовах відтоку депозитів. А загальна сума вилучених коштів, за інформацією глави Нацбанку В. Гонтаревої, вже перевищила 100 мільярдів гривень. Головний інструмент – надання рефінансування, що дає можливість банківським установам своєчасно і у повному обсязі виконати свої зобов’язання перед клієнтами.
Звичайно, на рефінансування можуть розраховувати лише ті банки, у платоспроможності та фінансовій порядності яких НБУ впевнений. Відбір банків проводиться відповідно до жорстких вимог, котрі Нацбанк висуває учасникам фінансового ринку. Базовий критерій – збільшення власного статутного капіталу банку до розмірів, що гарантують стабільну роботу.
Серед лідерів за обсягами отримання рефінансування – «Приватбанк», «Ощадбанк» та «Дельта Банк». До того ж, саме «Дельта Банк» найбільш послідовно реалізовує відповідну політику. Зокрема, 29 вересня його акціонери вирішили збільшити статутний капітал на 30% — до 4,894 млрд. грн. А ще раніше, у квітні цього року, Дельта Банк збільшив статутний капітал на 60% — до 3,7 млрд. грн. Економічний експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті «Києво-Могилянська академія» С. Кисельов вважає цей крок цілковито доречним, оскільки «збільшуючи статутний капітал у такій ситуації, «Дельта Банк» … хоче дати позитивний сигнал, що він має намір виконувати зобов’язання перед вкладниками й кредиторами».
Тому, якщо Ваш банк регулярно отримує рефінансування НБУ і нарощує капітал – це є додатковою гарантією для виконання ним усіх своїх зобов’язань перед клієнтами.

Критерій 3. Приналежність банку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО)

.

Мета ФГВФО – здійснення виплат гарантованих сум компенсації вкладникам ліквідованих банків. Цей напрямок роботи украй важливий як з економічної, так і з соціальної точки зору. Адже станом на початок вересня 25 проблемних банків або перебували на стадії ліквідації, або в них було введено тимчасову адміністрацію.
Зникнення з фінансового ринку слабких банків, котрі не відповідають вимогам часу та нормативним показникам НБУ, можна розцінювати навіть як позитивний момент. Зокрема, про необхідність такої «санації» ще навесні цього року наголошував голова Комітету економістів України, закликаючи «вичистити банківську систему від так званих «мертвих» банків».
У список ФГВФО входять, перш за все, банки з активів групи найбільших за класифікацією НБУ. ТОП-5 банків за вказаним критерієм виглядає так: (в алфавітному порядку) – «Дельта Банк», «Ощадбанк», «Приватбанк», «Райффайзен Банк Аваль», «Укрексімбанк».
Тому, якщо Ваш банк є агентом ФГВФО для здійснення виплат гарантування сум компенсації вкладникам ліквідованих банків, — це також безумовний плюс. На практиці це означає, що фінансова установа не лише має необхідні ресурси для виконання своїх зобов’язань, а й резерви для виплати боргів «проблемних» банків.

Критерій 4. Динаміка залучення коштів від фізичних та юридичних осіб

Важливість цього критерію видається цілком очевидною. Якщо навіть в умовах кризи й масового зняття депозитів фінансова установа продовжує нарощувати об’єми залучених коштів, то вона заслуговує на репутацію надійного банку.
ТОП-5 банків, котрі мають найбільші обсяги залучених коштів від фізичних та юридичних осіб, виглядає так (в алфавітному порядку): «Дельта Банк», «Ощадбанк», «Приватбанк», «Промінвестбанк», «Укрексімбанк». Якщо ж брати показники обсягів залучених коштів від населення (депозитів), то трійку безумовних лідерів складають «Приватбанк», «Ощадбанк» та «Дельта Банк».
Тому, якщо Ваш банк має позитивну динаміку в залученні депозитів, можете впевнено поставити ще одну позначку у розділі «критерії надійності». До того ж, дані про таку динаміку легко знайти в Інтернеті, оскільки успішні банки не лише не приховують такої інформації, а навпаки, активно розповсюджують. Головним її джерелом є сайт Національного банку України.

Критерій 5. Інвестування банком в інновації.

Незважаючи на важкість нинішньої кризи, вона не буде тягнутися вічно. І зараз боротьба йде вже не стільки за виживання, скільки за лідерські позиції в післякризовий час. У цьому зв’язку фінансові установи, зорієнтовані на майбутнє, вже нині вкладають значні кошти в розвиток своїх інноваційних сервісів.
На думку експертів, одним з яскравих показників інноваційної складової в роботі банків є розробка та впровадження сервісів, що надають клієнтам максимум комфорту, свободи в діях і мобільності в прийнятті рішень. Серед якісних новинок на ринку фінансових послуг можна виділити сервіси, що дозволяють перераховувати кошти з картки на картку за допомогою мобільних телефонів. Якщо у світі одним із лідерів у сфері подібних інновацій є банк JPMorgan Chase (сервіс – Chase QuickPay), то в Україні можна виділити інновації Дельта Банку (сервіс – Pay2You).
Тому, якщо Ваш банк бомбардує Вас повідомленнями про нові можливості зарплатних карток або рекламою нових сервісів, це означає, що він вже думає про те, як бути максимально корисним у «кращі часи». І це свідчить також про те, що ця фінансова установа варта довіри.

І нарешті, головна порада: не піддавайтесь емоціям. Якщо хочете бути впевненими у своєму банкові, навчіться шукати й перевіряти інформацію. Трохи терпіння та докладених зусиль – і Ви обов’язково знайдете джерела, котрим можна довіряти.

Семен РАДЧЕНКО

peredplata