Гонтарева хоче встановити єдиний курс валют

Національний банк України вживатиме заходів для того, щоб на ринку існував єдиний реальний та ефективний курс валют. Про це 26 січня в ході наради банкірів заявила голова НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє прес-служба Нацбанку на сторінці у Facebook.

Згідно з повідомленням, на нараді з керівниками найбільших банків, особливу увагу було приділено питанню подальшого курсоутворення.

Зокрема, задля усунення множинного курсу, обговорювались можливі нові механізми пошуку рівноважного курсу.

\”Ми прагнемо, щоб на ринку існував єдиний реальний та ефективний курс\”, – підкреслила Гонтарева, при цьому не зазначивши, про які саме заходи йшлося.

Крім того, Гонтарева підтвердила, що запит України на отримання фінансової підтримки у рамках Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) був прийнятий керівництвом МВФ під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Також Гонтарева повідомила, що Нацбанк вже розпочав практичну реалізацію своп-лінії з Китаєм у розмірі 2,44 млрд. доларів, яку можна використати для фінансування торгових контрактів, інвестиційних проектів та інших цілей.

\”Ураховуючи, що товарооборот з Китаєм є доволі значним, використання своп-лінії гривня/юань не тільки сприятиме активізації зв\’язків з китайськими партнерами та диверсифікації зовнішньоекономічної діяльності, а й зменшить напругу на валютному ринку України\”, – зазначила голова НБУ.

Крім надання інформації щодо міжнародної фінансової підтримки України, на нараді також йшлося про внутрішні питання регулювання банківської системи.

Зокрема, Гонтарева зауважила, що Нацбанк категорично не погодився на запропоновану Міністерством фінансів редакцію законопроекту \”Про фінансову систему України в особливий період\” і підтримав рішення урядового комітету з питань економічного розвитку та європейської інтеграції, який 23 січня відхилив зазначений законопроект.

peredplata